zondag 26 februari 2012

God of goed?

Enige tijd geleden heb ik Pastor Louis Els* horen spreken over God en goed. En dat er in goed één letter teveel zat, namelijk de E. GoEd - E = God. De E staat in dit geval denk ik voor Eigenwijs, Eigenzinnig en Eenzaam.

Dat heeft me nu al een tijdje bezig gehouden. Doen wij wat we denken dat goed is, of doen we wat God wil? Het verhaal dat erbij hoorde was het volgende.

Iemand wordt op zijn werk behoorlijk onder de duim gehouden door een collega. Er zijn wel meer mensen die niet gelijk voor zichzelf opkomen. Na verloop van tijd wordt het gewoon te veel, en die man besluit om onder het juk van zijn collega uit te breken. Want dat voelt goed, vrijkomen van het ja en amen zeggen tegen de opdrachten van die collega. Elke morgen koffie halen, een kopie moeten maken die dan vervolgens niet goed is volgens hem, of gewoon ineens helemaal niet meer nodig. Waarom nog langer naar die persoon luisteren? Dus ja, het voelt dan goed om ervan los te breken. Maar God zegt, "Nee, nu nog niet. Je gaat nu zelfs gewoon koffie voor hem halen, ZONDER dat hij het vraagt. Je gaat een kopie maken ZONDER dat hij het vraagt".

"Ja kom op zeg, moet ik zijn werk helemaal overnemen? Ik kan gewoon echt niet meer verder en ik wil er juist vanaf!" En weer zegt God juist dat te doen wat tegen je gevoel in gaat. Hij zegt erbij dat als je deze dingen allemaal doet, Hij het hart van die collega zacht zal maken en zijn ogen zal openen. Hij zal zien wat je allemaal zonder mopperen voor hem doet en dat hij er eigenlijk wel slecht op staat. Hij zal gaan inzien wat hij allemaal gedaan heeft en daardoor niet alleen zijn excuses aanbieden, maar juist die dingen van JOU overnemen die jij voor HEM gedaan hebt. De rollen zullen omgedraaid worden, en zo zal iedereen zijn les leren en ervan groeien.

Dit verhaal heeft me aan het denken gezet. Doen we inderdaad datgene wat God wil dat we doen, of doen we dat waarvan we denken en het gevoel hebben dat het GOED is?

Kijk eens naar de wereld. Bijvoorbeeld Irak. Heeft men gehandeld zoals God zou willen met het proces van Sadam Hoessein, of is dat zo gegaan omdat het goed voelde hem ter dood te veroordelen? Als we kijken naar hoe het daarna met Irak gegaan is, denk ik dat we dat op het goede gevoel gedaan hebben, en niet op de manier die God had willen zien. Nog steeds sleept het land zich voort van probleem naar probleem.

Syrië. Zelfde verhaal eigenlijk. We kennen de verhalen en beelden allemaal. Als ik nu de vraag zou stellen, met alles wat je hiervoor gehoord hebt, en ik vraag was dat God of was dat goed? Ik denk dat jullie het juiste antwoord wel weten.

En dichter bij huis geldt het ook zeker voor Nederland. Ook hier vragen we niet meer aan God wat we moeten doen, maar oordelen we naar ons goede gevoel.

Zo zijn er is ons eigen kleine wereldje en dagelijkse leven ook verschillende dingen aan te halen waarbij je de vraag kunt stellen of het goed is, of dat het ingegeven is door God.
Als je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt in je leven, ga dan eens na welke oplossing je steeds gebruikt. Het kan bijna niet missen dat je steeds hetzelfde doet, of in elk geval iets wat er heel veel op lijkt, want ja, dat voelt goed? Maar lost het ook iets op? Nee, vaak komen de problemen weer terug. Als dit je bekend voorkomt, ga dan eens rustig zitten. Overdenk het probleem en vraag vervolgens aan God wat je moet doen. Ook al lijkt de oplossing die je te binnen schiet onlogisch, probeer het gewoon eens. Vraag het desnoods twee keer, en vraag je man of vrouw om hetzelfde te doen en vergelijk de oplossingen die je binnen krijgt.

Wij kunnen als mensen zoveel meer als we niet meer tevreden zijn met goed. Wij kunnen dingen perfect doen, en perfect zijn, waarom dan genoegen nemen met minder?
Ik daag jullie allemaal uit om het eens te proberen, het gevoel van goed los te laten en God te gaan voelen.

Zoals ik in het begin al zei, als je de E van eigenwijs, eigenzinnig en vooral eenzaam uit het woord 'goed' verbant, dan luister je dus naar anderen, staat er niet alleen voor en bent voor rede vatbaar. Dan word het leven beter als goed!

*Pastor Louis Els - Victory Christian Church

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...