vrijdag 25 mei 2012

Pinksterconferentie

Pinksterconferentie / opwekking

In verband met aanwezigheid op de Pinksterconferentie zal er dit weekend geen blog zijn. Na de conferentie zal er denk ik genoeg stof zijn om over te schrijven, na te denken en te delen.
Ik hoop jullie dan weer terug te zien !

ps. zijn jullie ook op de conferentie? Kom ons dan eens opzoeken, we lopen wel ergens rond ;-)

donderdag 17 mei 2012

Recessie

Geld.....we hebben er altijd te weinig van.
Raar eigenlijk. Het is zo geregeld dat er voor iedereen op de hele wereld genoeg is, ALS men maar bereid is om te delen. Niet alleen wat betreft geld, maar ook wat betreft eten en alle andere zaken die wij nodig denken te hebben. Ruimte bijvoorbeeld. We hoeven helemaal niet zo dicht op elkaar te wonen, daar kiezen wij zelf voor. Hele gebieden op de aarde zijn onbewoond. Als het je te krap wordt, kun je dus gewoon zo'n dunbevolkt gebied uitkiezen. Niks mis mee.

Slimme mensen beslissen voor ons wat we met ons geld moeten doen, en meestal volgen we braaf. We ergeren ons kapot aan mensen die op straat lopen te bedelen. We lopen er met een boog omheen. Doen bekende mensen datzelfde, maar dan met mooie kleren aan en op televisie onder de noemer: "help dit of dat" dan maken we als gekken gelijk miljoenen over. Ben ik daar alleen in die dat vreemd vind? Nederlanders zijn er vaak als eersten bij als er ergens een ramp is gebeurt, of dreigt te gebeuren. We staan meteen met onze portefeuille  klaar om ruimhartig te geven. En dat is een heel mooi gebaar altijd, begrijp me niet verkeerd. Maar wat is er dan fout aan om eens in je eigen omgeving rond te kijken wat je daar kunt doen? Zijn er misschien mensen in je buurt of je dorp of stad die nergens terecht kunnen?  Mensen die net als wij gewoon een warme droge plek verdienen om te kunnen slapen?

En begrijp me niet verkeerd, de foto rechts geeft ook zeker geen mooi beeld. En we zijn ook hen verplicht te helpen. We vergeten denk ik alleen zo vaak dat we ook verplicht zijn de minder bedeelden in ons eigen land te helpen.

"Heb uw naaste lief als uzelf"
Doen we dat ook? Behandelen we anderen zoals we zelf behandeld willen worden? En als we toch met onszelf bezig zijn, hoe behandelen we de mensen in ons eigen gezin? Betekenen de vader en moeder nog iets tegenwoordig? Ik heb wel eens het gevoel dat de kinderen de baas over de ouders zijn. "Eer uw vader en uw moeder, dan krijgt u een lang en goed leven". Dat eren van je vader en  moeder gaat misschien ook makkelijker als zij zich houden aan "U mag geen overspel plegen" en "Gij zult niet echtscheiden". Toegegeven, we geven ook niet altijd meer het beste voorbeeld aan onze jongeren.

Wat betreft de recessie. Laten we gewoon eens heel gek doen, en om de koopkracht weer een beetje een push te geven, handelen zoals God het Zijn volk opgedragen heeft. Kijk eens naar Exodus 22:25-27.

"Als u geld leent aan een arme broeder van uw eigen volk, mag u geen rente vragen, zoals u normaal wel doet. Als u een arme geld leent en zijn mantel aanneemt als onderpand, geef hem dan het kledingstuk vóór zonsondergang terug, want het is zijn enige mantel. Waarin zou hij anders moeten slapen? Als u dat niet doet en hij roept Mijn hulp in, zal Ik hem helpen, want Ik ben genadig". (Het Boek vertaling)

Als we hier eens over nadenken komen we al een heel eind denk ik. Het lost niet alles op, maar laten we gewoon eens kijken wat we voor elkaar kunnen doen. Laten we ons niet blindstaren op alleen onszelf. Stel je voor dat je echt de enige bent die het allemaal overleeft! Ten eerste is het nogal eenzaam denk ik. Maar waar heb je dan alles voor bewaard? Om mooie dingen te kopen? Wie maakt ze dan voor je? Ga je ze zelf maken? Waarom dan gespaard en op je geld gezeten, als je het altijd al zelf kon maken wat je wilde hebben? Luiheid?

Mensen, we zijn hier niet voor onszelf op deze wereld. We zijn hier onder andere om voor elkaar te zorgen. Wij mensen hebben zelfs de opdracht gekregen om voor de aarde te zorgen en te heersen over alle dieren op aarde, in de zeeën in de lucht. (Genesis 1:26-29)



En er leven ook andere mensen op deze aarde, zij vallen daar ook onder. Samen moeten we ervoor zorgen dat we het allemaal goed hebben. En dat moet kunnen toch? Ik zou zeggen: Let's do it !

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...