donderdag 10 oktober 2013

Spreuken aan de wand (1)

Spreuken

Het boek Spreuken trekt altijd wel mijn aandacht. Het is een boek waaruit blijkt dat de Bijbel ook nu nog actueel is. In dit boek vind je bijvoorbeeld diverse gezegden terug, die we ook nu nog steeds gebruiken. Als voorbeeld noem ik;

Spreuken 27:10 Verlaat uw vriend en die van uw vader niet, maar wendt u in tijden van tegenspoed niet tot uw broeder. Want een goede buurman is beter dan een ver familielid. (Een goede buur is beter dan een verre vriend)

Spreuken 28:10 Wie oprechten ompraat en op het verkeerde pad brengt, stort zelf in de kuil die hij voor hen groef. (wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in)

Spreuken 16:18 Trots komt voor de vernietiging en hoogmoed voor de val. (hoogmoed komt voor de val)

Geschreven door Salomo, zijn deze spreuken bedoelt om de mensen wijsheid te geven. Salomo wordt gerekend tot de meest wijze koningen die geregeerd hebben. Hij mocht alles vragen wat hij wilde van God en Hij zou het hem geven. Salomo vroeg niet om rijkdom of macht, nee hij vroeg om wijsheid. En wijsheid kreeg hij. In Spreuken staan adviezen voor het leven van alledag. 



Spreuken 1 Waarschuwt ervoor om goed na te denken met wie je omgaat. Hebben we (bijna) allemaal niet eens meegemaakt in onze jeugd dat er mensen in onze vriendengroep vroegen of we meegingen naar bijvoorbeeld de supermarkt om daar wat 'drinken te scoren' ? En dan begrijpen we waarschijnlijk wel wat er bedoelt wordt. Of als we eens stapje verder gaan, het is bijna gewoon geworden om zelf je recht te halen bij een ruzie. Die rekening moet later wel even betaald worden en dan gaan we er gelijk maar met een paar man op af. Ruzies uitpraten? Wat is dat, praten? Tegenwoordig slaan we toch gewoon gelijk? Salomo schrijft in vers 10-19 dat je niet mee moet gaan met dit soort mensen. Laat je niet verleiden om hieraan mee te doen. Je weet dat het niet goed is om te doen, dat hebben je vader en je moeder je geleerd als het goed is. (vers 8-9) En als je toch aan dit soort dingen meedoet, wees dan ook bereid om de prijs ervoor te betalen.

Vers 20-33 klinken wanhopig. De wijze roept om gehoord te worden. Hij ziet het allemaal al gebeuren en wil de mensen waarschuwen tegen de gevolgen van de acties die ze doen. Mensen denk toch na voor je iets doet. Bedenk wat de consequenties kunnen zijn, niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf. Het lijkt dan tijdelijk misschien goed te zijn, maar geloof maar dat je de rekening altijd betaald. In die tijden wilde al niemand luisteren naar goede raad. "Ach man, waar bemoei jij je mee? Ik red het zelf prima, daar heb ik jou advies niet voor nodig!" Dat zei men toen, en dat zegt men nu nog. Met dien verstande dat als men dat iets te vaak geroepen heeft men tegenwoordig binnen de kortste tijd bij één of andere adviseur of counselor zit. Gratis advies wordt niet gewaardeerd, pas als je ervoor moet betalen kun je het vertrouwen. Dat is een beetje het gevoel wat er in deze maatschappij heerst. Mij lijkt het advies van iemand die er niet beter van wil worden, een stuk betrouwbaarder. Advies geef je ook uit liefde, uit medeleven. Als men consequent niet wil luisteren naar je advies, dan zul je als ze je er later om vragen het juist niet geven. 

Maar vergeet niet:
Het begin van alle kennis is ontzag voor de HEER      (Spreuken 1:7)


2 opmerkingen:

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...