Geduld is een schone zaak
De laatste tijd zitten wij met ons gezin vaak te wachten op dingen of op antwoorden. We zitten in een tijd die je denk ik wel kunt betitelen als 'stilte voor de storm'. We weten dat er van alles gaat gebeuren en veranderen, alleen gebeurt het steeds maar niet. We zijn bezig om te verhuizen, we kijken naar een andere huurwoning in een andere stad. Nu is dat met de huidige prijzen niet altijd even eenvoudig, maar als je dan wat vind is het ook nog maar afwachten of je uitgekozen wordt. Het verhuizen heeft niet alleen met werk te maken, maar ook met de plaats waar onze huidige gemeente zich bevind. Daar willen we ook bij in de buurt zitten zodat we meer voor deze gemeente kunnen betekenen. Dat is toch een nobel streven dat ik. Toch laat een definitief antwoord nog op zich wachten.
En wat lees je dan in de Bijbel als je die openslaat?
Beste broeders en zusters, is uw leven vol moeilijkheden en verleidingen? Wees dan maar blij, want als uw geloof die beproeving doorstaat, kan uw geduld groeien. Als uw geduld dan volgroeid is, zult u zelf volgroeid zijn, alles aankunnen en een sterk en zuiver karakter hebben. (Jacobus 1:2-4)
Standvastig, volhardend. Dat zijn andere woorden die ook wel gebruikt worden in plaats van geduld. Geduld heeft vaak iets dat je alleen maar hoeft te wachten. Lekker blijven zitten dan komt het vanzelf naar je toe. Standvastig en volhardend geven iets meer aan hoe het werkelijk is naar mijn idee. Geduld kun je hebben als je op een feestdag wacht bijvoorbeeld. Standvastig moet je zijn als je bijvoorbeeld wacht op een huis dat aan bepaalde voorwaarden voldoet, en dat huis komt maar niet op je pad. Wel andere huizen die er een beetje op lijken, maar het net niet zijn. Ga je dan voor zo'n huis, of ben je standvastig in je geloof en vertrouwen dat het huis waar je eigenlijk op wacht toch langs komt als de tijd daar is?
Standvastig moet je dus zijn als je andere alternatieven geboden worden die nét iets minder zijn dat hetgeen waar je eigenlijk op wacht. Er wordt dan van je verwacht dat je volhard in vertrouwen. Zo ook met het geloof in God en het vertrouwen dat wat Hij voor je klaar heeft liggen ook daadwerkelijk aan je gegeven zal worden.
Soms weet je niet wat je moet verwachten of wat God van jou verwacht. God is een levende God, Hij is geen beeld waar je tegen kunt praten en geen antwoord krijgt. God geeft antwoord als je Hem iets vraagt. Jacobus bevestigd dat ook.
Als u wilt weten wat God van u verwacht, vraag het Hem en Hij zal het u graag vertellen. Want Hij staat altijd klaar om ieder die Hem daarom vraagt, voldoende wijsheid te geven, Hij zal het u niet kwalijk nemen. Maar als u Hem erom vraagt, moet u ook verwachten dat Hij het zal geven. Iemand die twijfelt, lijkt op een golf van de zee die door de wind heen en weer gejaagd wordt. Zo iemand moet niet denken dat de Here hem iets zal geven, als hij twijfelachtig is en onzeker in zijn optreden. (Jacobus 1:5-8)
Wees dus niet bang, vertrouw God en vraag wat Hij van je verwacht. Je moet alleen wel het antwoord willen horen. Stel geen vragen waar je het antwoord liever niet van weet. Overtuiging en standvastigheid, sleutelwoorden in het geloof. Maar ook sleutelwoorden in het leven van alledag.
Waarin wordt jou geduld het meest op de proef gesteld?
Dit geduld en deze volharding is naar mijn beleving wel vanuit een heel luxe positie.
BeantwoordenVerwijderenAls er geduld en volharding nodig is in een situatie van ernstige ziekte van bv je kind en je wacht op dat wonder en het komt maar niet ondanks dat je vol geloof en verwachting hebt gebeden..
Ik hoor te vaak van situaties die menselijkerwijs best nog te verwachten zijn..maar een situatie die menselijkerwijs onmogelijk is..terwijl je altijd gehoord èn vertrouwd hebt dat bij God geen ding onmogelijk is, dan ja dan is het wel een ander verhaal. Dan weet men het over het algemeen niet meer
Ik kan mij daar een voorstelling bij maken inderdaad. Net als dat het onverklaarbaar is dat er een bus vol met schoolkinderen verongelukt. Wij kunnen dat niet begrijpen. Tijdens 'genezingsdiensten' genezen mensen ook van hun kwalen. En toch niet allemaal. Waarom de ene wel en de ander niet? Is dat de voorkeur van God? Gebrek aan geloof of vertrouwen van die persoon? Ik denk geen van beiden. Waarom dan wel? Eerlijk gezegd weet ik het niet. Ik weet natuurlijk niet hoe uw situatie is, maar ik geloof dat u al enige tijd met bidden en vertrouwen bezig bent.
BeantwoordenVerwijderenMozes moest 40 jaar geduld hebben, en zelfs toen mocht hij alleen nog maar op een afstandje kijken. Lazarus werd niet genezen, hij stierf. Daarna werd hij wel weer tot leven gewekt.En ze hadden Jezus toch echt gevraagd om met spoed te komen. Het zal niet echt tot troost zijn misschien, al hoop ik dat het weer een beetje moed geeft om te blijven vertrouwen.
Kracht en zegen gewenst, ik zal met u mee bidden.