zondag 19 mei 2013

Verslavingen

We zijn verslaafd

Als  ik tegenwoordig naar de mensen kijk, inclusief mezelf, dan zijn we allemaal ergens aan verslaafd. Verslaafd aan televisie, roken, drinken, porno, playstation, whatsapp, facebook, uitgaan, je kunt het zo gek niet bedenken. Al die dingen gaan voor zaken die eigenlijk belangrijker zijn. Zoals jezelf. "Nee, ik kan nu mijn moeder even niet bellen, goede tijden is erop en dat moet ik eerst even kijken". Of er is even geen tijd om met een gezinslid te praten want een kennis heeft je een berichtje gestuurd dat je wel even moet beantwoorden. Mensen, dan slaan we de plank echt helemaal mis. Natuurlijk zijn contacten belangrijk, maar begin bij jezelf en je eigen gezin. Als die relaties goed zijn (dus ook met jezelf) dan kun je aan andere contacten werken. 

De eerste relatie die goed moet zijn is de relatie tussen jou en God. En hoe krijg je die relatie goed? Door veel te bidden. Bidden is praten met je Vader. We weten dat God onze zonden vergeeft. Verstandelijk weten we dat. Toch houden we nog wel eens het gevoel dat we niet vergeven zijn als we onze misstap aan God verteld hebben in gebed. Soms hebben we gewoon een extra bevestiging nodig van een mede-gelovige. En waarom is het bekennen van een zonde zo belangrijk? 

Een zonde kun je zien als een 'rotte' plek. Op het moment dat je het niet behandelt, zal het groeien en groeien. Door de zonde te belijden, laat je zien dat je weet dat die plek er zit, en dat je eraan gaat werken. Tip van Jacobus is dat je het niet alleen aan God belijd, maar ook aan een vertrouweling. Door je zonden aan elkaar te belijden en voor elkaar te bidden, word je genezen. (Jacobus 5:16) En genezing is hier ook lichamelijk. Stel je eens voor dat de tijd die je moet bovengenoemde zaken vult, zou doorbrengen met gezinsleden. Eens zou praten met je zoon of dochter, of met je man/vrouw of vriend/vriendin. Dan weet je misschien niet meer wat er in de serie gebeurt is, maar wel wat je kind op school heeft gedaan. Of wat er op het werk van je man is gebeurt, of waarom je kind niet helemaal lekker in zijn of haar vel zit. En is dat niet veel belangrijker? Als wij weer meer aandacht aan elkaar zouden besteden, dan is de kans op verwondingen door alsmaar door rottende zonden steeds kleiner aan het worden. We zijn dan geestelijk én lichamelijk een stuk gezonder.

Jacobus 5:9 "Mopper niet op elkaar. Is op uzelf dan niets aan te merken?"


10 opmerkingen:

  1. Zeker nog nooit Efeze 6 gelezen? Het contact met Hem onderhouden is beter Hem te laten spreken, want als wij bidden, dan houden wij de spreeksleutel vast zodat Hij ons niks kan zeggen. Hij spreekt door Zijn Woord, de Bijbel. Lees dan dagelijks de Bijbel. Het hoeft niet veel te zijn.

    Christus heeft met Zijn kruisdood de zonden weggedaan, Hij rekent ze niet meer, ook al zondigen wij nog dagelijks. De wet bestaat nu slechts Hem lief te hebben met heel je hart en je verstand, en je Naaste (dat is niet je buurman, maar degene die ook in Zijn volbracht werk gelooft) als jezelf.

    Elke keer vragen de zonde weg te doen, is zeuren om miets wat je allang gekregen hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker heb ik Efeze 6 gelezen. Vers 18:"Bid voortdurend en laat u daarbij leiden door de Heilige Geest. Verslap daarin niet, maar houd vol en bid onafgebroken voor de andere christenen." Als we dan gaan kijken naar het stukje dat je je door de Heilige Geest moet laten leiden, dan denk ik aan Handelingen 2:4 "Zij werden allemaal vervult van de Heilige Geest en begonnen in vreemde talen te spreken". 'Vreemde talen' wordt ook vaak vertaald met tongentaal.

      Verwijderen
    2. En verder Mattheüs 7:7-8 zegt Jezus: Bid en u zult ontvangen waarvoor u bidt. Zoek en u zult vinden wat u zoekt. Klop en de deur zal voor u worden opengedaan. 8 Want ieder die bidt, ontvangt.
      Efeze 5:5-7 U moet goed weten dat in het Koninkrijk van Christus en God geen plaats is voor mensen die ontuchtig, losbandig of hebzuchtig zijn. Hebzucht is het dienen van een valse god. 6 Laat u niets wijsmaken door hen die proberen zulke zonden goed te praten, want God zal mensen die dat soort dingen doen, vreselijk straffen. 7 Ga zelfs niet met zulke mensen om.

      En zo zijn er meerdere teksten aan te halen. Ja onze zonden zijn vergeven, dat betekend niet dat we alles maar kunnen doen, omdat we voordat we de zonde gedaan hebben al vergeven zijn. Dan zit iedereen onschuldig in de gevangenis, want zonde bestaat niet meer. Dat lijkt me ook een beetje kort door de bocht toch?

      Verwijderen
  2. Maar dat stukje van Efeze 6 bedoelde ik niet... ik bedoel de wapenrusting die je zult dragen!
    Alles is geoorloofd zegt Paulus... maar zegt hij er achter aan: niet alles is nuttig.

    Kinderen hebben wet nodig, zonen niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Enig idee waarom de discipelen in 16 verschillende talen spraken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De 16 landen die aanwezig waren op het moment van uitstorting van de Heilige Geest worden ook beschreven.

      Lucas 16:17 Betekent dit nu dat de wet van Mozes niet meer geldig is? Helemaal niet! Want nog eerder zullen de hemel en de aarde verdwijnen, dan dat één letter uit de wet zou vervallen.

      Ik hou vast aan Hebreeën 6:1-6.

      En ik begrijp niet goed in welk verband je de wapenuitrusting ziet met mijn oorspronkelijke blog. Tenzij je wilt onderbouwen dat voordat je de gordel en het borstpantser om kunt doen, rechtvaardig en eerlijk moet zijn?

      En kinderen hebben de wet nodig? Gaan kinderen vreemd? Zei Jezus niet: ‘Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. 15Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan.’ (Marcus 10:14)

      Verwijderen
  4. Dank je wel voor deze blog, Harry! Stille tijd is heel belangrijk. Bidden en luisteren. Hij spreekt tot mij door de Bijbel. En het is waar ... je merkt het als je zonden vasthoudt. Ook al heeft Hij je zonden vergeven ... als je vasthoud aan bepaalde zonden merk je dat het niet meer goed is tussen Hem en jou.

    Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is inderdaad belangrijk om je prioriteiten op orde te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Maar het is ook lastig. Vaak ben ik te moe, of erg druk, is er geen rust in huis en in m'n hoofd. Dank je wel Harry, goed om weer even zwart op wit te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...