dinsdag 10 juli 2012

Emoties en gevoelens

Emoties....iets heel menselijks. Als iemand geen emoties toont of heeft, dan noemen we die persoon al snel harteloos. Emoties hoort bij de mens, dus als het lijkt dat je ze niet hebt, dan ben je onmenselijk.

Genesis 1 vanaf vers 26 staat dat God de mens naar Zijn beeld heeft gemaakt. Dat wordt vast niet uiterlijk bedoeld. Zou God dan ook emoties hebben? Vast niet, dat maakt Hem te 'menselijk'. Toch?

Wat is eigenlijk 'emotie'? Als je gaat kijken op internet dan kom je er genoeg van tegen. Hele lijsten bestaan ervan. Een paar voorbeelden van emoties zijn: trots, geduld, hoop, vreugde, angst, verveling enzovoorts.

In Genesis 2 vinden we terug dat God het niet 'goed' vond dat de mens alleen was. Er moest iemand komen die zijn leven met hem (Adam) kon delen en die hem kon helpen. Is dat medeleven naar Adam toe? In Genesis 3 lezen we het verhaal van de slang en Eva, die zich liet verleiden tot het eten van de verboden vrucht. We kunnen ook lezen dat God daar zo Zijn gevoelens over had. Als straf moet de slang vanaf dat moment op zijn buik verder leven, de vrouw met 'pijn en moeite' kinderen krijgen en de man tot de dag van zijn dood werken om in leven te blijven. Als iemand geen emotie zou hebben, geen gevoel zou hebben, dan hoef je toch ook geen straf te geven?
We kunnen doorgaan met Genesis 4, waarin Kaïn en Abel geboren worden en opgroeien. Beiden offeren ze aan God als ze ouder zijn, maar alleen Abel bracht het beste van zijn kudde. Alleen zijn offer werd geaccepteerd door God. Het meest duidelijk staat het natuurlijk in Genesis 7, waar God zo ontluisterd was door de mensen en hoe ze leefden, dat Hij de enige rechtvaardige man, Noach en zijn familie, waarschuwde en redde, en de rest van de mensheid strafte voor hun zondige manier van leven.

Zo staat de bijbel vol van verhalen over hoe God zich 'voelt'. Nog een heel duidelijk voorbeeld is het verhaal van Jona. Jona moest de mensen van Ninevé waarschuwen dat God hun slechtheid niet langer kon verdragen. Duidelijker kan het niet denk ik?

Zijn emoties dan menselijk? Als ik het zo achter elkaar zet dan zou ik zeggen dat emoties niet menselijk zijn. Ze zijn goddelijk! God heeft emoties en Hij heeft ons naar Zijn evenbeeld gemaakt. Dus ook de emoties die God heeft, heeft Hij in ons gelegd. Door de hele bijbel heen kun je lezen hoe hij Zijn mensen beschermt als Zijn kinderen. Alle mensen zijn Zijn kinderen, alleen gedragen niet alle mensen zich zo. De mensen die zich wel gedragen als kinderen van God worden door Hem beschermt. God zal dus inderdaad boos worden als Zijn kinderen iets aangedaan wordt. Dat doen wij mensen ook als onze kinderen iets wordt aangedaan. Wij mogen uit eigen vrije wil kiezen voor of tegen God te zijn. Andere keuzes zijn er niet. God is licht en het licht is aan of uit, een dimmer erop zetten bestaat niet.

1 Petrus 2:1 Bevrijd u van alle gevoelens van haat en bedrog. Het moet afgelopen zijn met schijnheiligheid, jaloezie en roddel! Waarom? Zijn dat niet gevoelens die wij allemaal wel eens hebben? Bedenk eens hoe jij je voelt als iemand over jou roddelt, voelt dat fijn? Wil je dat ze dat vaker doen? Nee, roddel is een hulpstuk van de duivel om een andere negatieve emotie op te roepen, boosheid, vergelding. Als je dat toelaat kom je in een negatieve spiraal terecht. Dieper en dieper zul je dan wegzakken, en waar zeggen we dat de hel is? Juist, altijd 'beneden'. Probeer die spiraal positief te laten worden. Omhoog te laten gaan, want waar zeggen we dat de hemel is? Juist, boven. We willen dus naar boven. We zijn hier maar tijdelijk op aarde. 1 Petrus 2:11 Broeders en zusters, wij blijven hier op aarde vreemdelingen, gasten. Omdat ons werkelijke thuis bij de Here is.....  Ons thuis is bij de Here, onze God, onze Vader.

Emoties zijn niet vreemd voor mensen, maar het is dus ook goddelijk. Zeker als emoties op een goede manier gebruikt worden, zijn het krachtige wapens om het eeuwige leven te krijgen, te beschermen en het door te geven aan anderen. Het meest krachtige wapen voor emoties is toch wel de tong. Als je die in bedwang hebt en geen roddels, leugens of andere verkeerde dingen verteld, maar juist positieve, opbouwende emoties de ruimte geeft, dan heb je de strijd al gewonnen. 1 Petrus 3:10 In de Boeken staat: 'Wie van het leven houdt en gelukkig wil zijn, moet zijn tong in bedwang houden en geen leugen over zijn lippen laten komen. Keer het kwaad de rug toe en doe wat goed is. Probeer in vrede te leven, doe daar uw uiterste best voor.' 


Helaas zijn emoties ook het meest zwakke en beïnvloedbare deel van de mensen voor satan. Hoe makkelijk is het om mensen tegen elkaar op te zetten door heel simpel de feiten net iets te verdraaien. Door maar vaak genoeg kleine irritaties op te wekken bij mensen. 'Vele kleintjes maken één grote' zeggen we wel eens. Op een gegeven moment zijn al die kleine leugentjes en roddeltjes zo groot geworden dat ze in ons gezicht uit elkaar spatten. Onwaarheden getuigen van een gebrek aan liefde voor de medemens. Ze getuigen van een egoïsme dat schade berokkend aan anderen. Je kunt niet alleen aan jezelf denken en anderen niet beïnvloeden. Wij hebben de opdracht om elkaar lief te hebben, niet om elkaar te verleiden.
1 Johannes 4:11  Omdat God ons zo heeft liefgehad, moeten wij elkaar ook liefhebben.
1 Johannes 4:21 God heeft duidelijk gezegd dat wij niet alleen van Hem moeten houden, maar ook van onze broeders en zusters. 
1 Johannes 4:18 In de liefde is geen plaats voor angst. Integendeel, de volmaakte liefde verdrijft de angst. Angst houd altijd verband met straf. Wie nog angst kent, kent de volmaakte liefde nog niet.


Als wij onze sterkste emotie in bedwang houden, de liefde, en die richten op God en onze medemens, dan heeft het kwaad geen enkele kans. Ga niet mee in het vertellen van onwaarheden over anderen, maar zegen ze juist en bestrijd ze met het goede, met liefde. Als een dief iets gegeven wordt, dan heeft hij het niet gestolen en is dus geen dief. Als een kwaadspreker de mond gesnoerd word met complimenten dan zal hij geen woord uit kunnen brengen. Als een lui iemand geprezen wordt voor zijn werk, dan zal hij meer bezig gaan. Positieve woorden zullen dus een positieve reaktie brengen. Positieve woorden zullen een positieve emotie oproepen.

Hoe positief ben jij naar je vijanden?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...