zondag 14 april 2013

Gastspreker

Peter Webber

Vandaag was Peter Webber uit Calgary, Canada gastspreker bij ons in de gemeente. Hij had het over een onderwerp waar we zeker tegenwoordig heel veel mee te maken hebben naar mijn idee.

Iedereen is in staat de stem van God te horen. We kunnen dus ook allemaal een opdracht van god krijgen. De vraag is alleen hoe precies voeren wij die opdracht dan uit?
Als we gaan kijken naar 1 Samuël 15 dan lezen we daar dat Saul een opdracht van God krijgt. "Vernietig de Amalekieten". Niets en niemand mocht gespaard worden. Nu was het in die tijd de gewoonte om als je een land veroverd had, de koning van dat land gevangen te nemen en op een vernederende manier door je eigen straten te laten lopen, om te laten zien dat het land daadwerkelijk veroverd was. Tevens werd er een stuk mantel van de verslagen koning afgesneden en aangenaaid bij de mantel van de overwinnende koning. Zo werd de mantel van de sterkste koning steeds langer en geweldiger. In dit licht is het dan ook niet vreemd dat het leger van Saul de koning van Amalek, Agag, gevangen had genomen en de beste exemplaren van de schapen en ossen meenamen. Dit terwijl ze van God niets mee mochten nemen en alles vernietigd moest worden!

Toen Samuël in opdracht van God dit ging mededelen aan Saul, kwam Saul met het verhaal dat zijn mensen die beesten meegenomen hadden. Saul was daar niet verantwoordelijk voor zei hij. Daarbij gingen ze die schapen en ossen alleen maar gebruiken om te offeren aan God. 

Puur uit gewoonte had men de koning gevangen genomen. Saul heeft in het begin niet eens door dat hij iets verkeerds gedaan heeft. Hij heeft immers zo gehandeld als men binnen hun cultuur gewoon was? Dat waren nu eenmaal hun normen en waarden, en zo deden ze het altijd al! Saul had niet goed geluisterd naar wat God gezegd had. Hij had de precieze opdracht 'aangepast' zodat het paste in de gewoonte die men in die tijd had.

Doen wij dat vandaag de dag ook niet veel te vaak? Zeggen wij ook nu niet als we een woord van God krijgen tegen God, maar God, ik begrijp uw opdracht, maar dat kunnen we tegenwoordig veel effectiever doen? Dat kunnen we veel sneller doen als we het op onze manier doen? Gaan we dan niet voorbij aan de eigenlijke opdracht van God? En vooral, luisteren en gehoorzamen we dan niet?  We kunnen in 1 Samuël 15: 22-23
"Samuël antwoordde echter: ‘Heeft de HERE net zoveel genoegen in uw brandoffers en geschenken als in uw gehoorzaamheid? Gehoorzaamheid is Hem veel meer waard dan offers. Hij heeft liever dat u naar Hem luistert dan dat u Hem het vet van de rammen offert. Want opstandigheid is net zo erg als toverij en koppigheid is net zo erg als aanbidding van afgodsbeelden. Omdat u het woord van de HERE in de wind hebt geslagen, heeft Hij het koningschap van u afgenomen.’"

Gehoorzaamheid is belangrijker dan offeren. Het kostte Saul zijn koningschap. Ongehoorzaamheid kostte Mozes toegang tot het Beloofde Land. En zo zijn er meer voorbeelden te vinden van mensen die ongehoorzaam zijn geweest. Ook al hebben ze in hun eigen gedachten precies gedaan wat God van hen vroeg. Het is dus belangrijk om opdrachten die je van de Vader krijgt, precies zo uit te voeren als Hij van je vraagt. Maak er niet je eigen verhaal van, maak er niet je eigen verdienste van. Eer de Vader door Hem te gehoorzamen. De beloning zal ondenkbaar groot zijn.

Met dank aan Peter Webber



2 opmerkingen:

  1. Ik denk dat je Mozes bedoelt, als het gaat over 'ongehoorzaamheid kostte hem het land'. Je hebt Abraham staan. Maar ook hij was regelmatig ongehoorzaam. Mooie les weer!

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...