vrijdag 6 december 2013

Onderdrukking

Heersers beter dan 'het volk' ?

Vaak hebben we een vooringenomen beeld van heersers en leiders. Deze mensen staan boven 'de normale mens'. Ze wonen mooier, hebben meer geld, meer macht en zien er ook mooier uit als gewone mensen. Klopt dat beeld wel, of is er in de loop der tijd een verkeerd beeld geschetst van wat het eigenlijk zou moeten zijn?

Helaas is het tegenwoordig zo dat de leiders van deze wereld vaak moeilijk te begrijpen beslissingen moeten nemen. Soms kunnen ze niet anders. Vaak blijkt echter dat de beslissingen die ze nemen op de één of andere manier voor henzelf lang niet zo negatief uit pakken als voor 'het volk'. Moeten zij dan minder de lasten dragen? Kunnen zij minder verantwoordelijkheid nemen dan de gewone man? Is het die gewone man die altijd het juk moet dragen?

In Marcus 10 lezen we wat Jezus zegt over de heersers van die tijd. Als je het zo leest is er misschien niet eens zo heel veel veranderd.

Jezus riep hen bij zich en zei tegen hen: ‘Jullie weten dat de volken onderdrukt worden door hun eigen heersers en dat hun leiders hun macht misbruiken. Zo mag het bij jullie niet gaan. Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal ieders dienaar moeten zijn (Marcus 10:42-44)

Werkt dat überhaupt in deze tijd nog wel? Kun je het je nog wel voorstellen dat een leider dienend te werk gaat? Zo staat het vaak wel beschreven, maar doen ze dat ook nog? In verkiezingstijd verklaren ze dat vaak wel, maar nadat ze verkozen zijn kiezen ze toch vaak voor zichzelf, positieve uitzonderingen daargelaten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...