donderdag 5 december 2013

Spreuken aan de wand (3)

Zoek naar wijsheid

In de serie over spreuken zijn we aanbeland bij Spreuken 3.
Zoals bekend heeft Salomo het grootste gedeelte van het boek Spreuken geschreven. Het is dan ook niet vreemd dat het veel over wijsheid gaat. Salomo die alle wijsheid van God had gekregen.

In Spreuken 3 gaat het over liefde en trouw. En dan niet alleen in woord, maar ook in daden. Als je deze principes hanteert dan dwingt dat respect af, ook bij de mensen om je heen. Verder bepleit Salomo dat je alles aan God verteld. Let wel, álles. Ook dat wat niemand anders van je mag weten. God weet het al, maar het Hem zelf vertellen werkt als vergeving vragen. Anders gezegd: je brengt het in het licht. En wat in het licht is gebracht valt niet meer onder de autoriteit van het duister (Satan). Op die manier geef je volledig vertrouwen aan God en zal Hij je op je paden begeleiden. Verder zal het je geestelijk en lichamelijk gezond houden.

Spreuken 3:
9 Vereer de Here met wat je bezit en geef Hem zijn deel van je inkomsten.
10 Dan zullen je schuren te klein zijn en vloeit de most over de randen van je perskuip.

Toon dus niet alleen met woorden je liefde, maar handel er ook naar. Breng offers, geef een deel wat je van God hebt gekregen ook weer terug. God zal je rijkelijk belonen. Overal in de Bijbel kom je het 'zaai en oogst' principe tegen. Dat heeft niet alleen betrekking op geld. Zaai je onrust, dan oogst je geweld. Zaai je liefde, dan oogst je genegenheid. Zo simpel werkt het inderdaad wel. Gezegend zijn zij dit dit principe hanteren.

Net als dat je vader je wel eens terecht heeft gewezen, zo kan ook God je duidelijk laten weten dat je iets doet wat niet door de beugel kan. En dat is natuurlijk koren op de molen voor mensen die niets met het geloof hebben. God is toch liefde? Inderdaad, en liefde heeft wel eens een schop onder zijn achterste nodig om weer even wakker te worden. Daar is niks vreemds aan volgens mij. Salomon verwoordde het als volgt:

11 Mijn zoon, ga niet voorbij aan de tucht van de Here en laat de moed niet zakken als Hij je straft.
12 Want de Here straft degene van wie Hij houdt, net zoals een vader zijn zoon straft die hij liefheeft.

Vervolgens komt de schrijver weer terug bij wijsheid.
Wijsheid kun je ook zien als het Woord van God.
De verzen 13 t/m 35 gaan over wijsheid en wat het je op kan leveren. Een korte opsomming:

Als je wijsheid zoekt en vind dan helpt dat bij:

  • hoge ouderdom
  • rijkdom
  • aanzien
  • liefde
  • vrede
  • welzijn
  • geeft leven aan je ziel
  • zicht op je levensweg
  • eer
Lijkt mij een hele grote beloning !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...