zondag 8 juni 2014

Pinksteren

Wat is Pinksteren?

Pinksteren is de tijd van hulp.
Bijbels gezien is het de periode na de hemelvaart van Jezus. De discipelen bleven toen 'alleen' achter en voelden dat eigenlijk ook zo. Hun voorganger en leraar was naar Zijn Vader teruggegaan en nu moesten ze alleen verder. Tenminste, zo moet het gevoeld hebben. Jezus had ze hierover al dingen verteld zoals in Handelingen 1 bijvoorbeeld:

Handelingen 1:4-5 'Toen hij eens bij hen was, droeg hij hun op: ‘Ga niet weg uit Jeruzalem, maar blijf daar wachten tot de belofte van de Vader, waarover jullie van mij hebben gehoord, in vervulling zal gaan. Johannes doopte met water, maar binnenkort worden jullie gedoopt met de heilige Geest.’

Ik kan me alleen heel goed voorstellen dat je op zo'n moment daar niet meer aan denkt. en dan krijg je ineens een 'warm gevoel' van binnen. Een gevoel van blijdschap, van zekerheid, van liefde. Wat een openbaring moet dat zijn geweest! Zoveel opwinding brengt je wel van je stoel, en uit je huis! De discipelen gingen dan ook al snel naar buiten en vol van vuur begonnen ze te spreken over hun Heer en Heiland! Vol overtuiging konden ze vertellen wat ze allemaal geleerd hadden van Jezus in de 3 jaar dat Hij bij hun was geweest. Alles viel op dat moment op zijn plek, alles werd ineens duidelijk voor hen. Vanuit die overtuiging brachten ze het goede nieuws aan iedereen die het maar horen wilde. En meer dan 3000 mensen werden gedoopt die dag! Is dat een 'opwekking' of niet?

Hoe gaat dat tegenwoordig? Er zijn inderdaad 'opwekking' conferenties. Naar mijn idee gaan daar mensen naar toe die al geloven en eigenlijk een nieuwe 'boost' nodig hebben. Is dat een 'opwekking' van ongelovigen die op dat moment tot bekering komen? Nee niet echt. Zonder het vuur in onszelf kunnen we geen vlammetje bij een ander aansteken.

"Vader laat  bij ons ook weer het vuur ontsteken. Zet ons opnieuw in vuur en vlam. Laat ons het middel zijn om Uw liefde te verspreiden onder de mensen. Ook onder de mensen die U nu nog niet kennen of willen kennen. Vader geef ons opnieuw Uw Heilige Geest. Amen."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...