woensdag 10 december 2014

Kerst reis


Het Kerstverhaal, de reis van Jozef en Maria vanuit Nazareth naar Bethlehem. Voor een volkstelling. Veel bijzonderheden van de reis worden niet vermeld in de Bijbel. Toch vroeg ik me af hoe het geweest moet zijn in die tijd.

Afstand Nazareth Bethlehem ongeveer 130 kilometer.
Normaal kan men die afstand in 4 dagen lopen. Maar aangezien de conditie van Maria, lijkt het niet onlogisch dat ze er ongeveer een week over gedaan hebben. Hoewel een kleine 40 kilometer per dag haalbaar zou moeten zijn, moeten we wel rekening houden met de omstandigheden van toen. Maria was hoog zwanger en het is niet waarschijnlijk dat zij alles gelopen heeft. Nu waren er al pelgrimstochten naar Jeruzalem (10 kilometer te noorden van Bethlehem) en dat ging vaak per karavaan. Ook nu er zoveel mensen dezelfde kant op moesten, is het denkbaar dat men ook voor deze gelegenheid per karavaan reisde. Dit was veiliger in verband met de vele overvallen onderweg. Een eenzame reiziger was zeker niet veilig. Om van leeuwen en beren nog maar te zwijgen.


Als men de kortste route zou nemen, dan kwam men door Samaria. De Samaritanen hadden in die tijd niet zo veel met de Joden. Hier kon men dus niet rekenen op een plek om te slapen of andere hulp voor de reis. Men zou via de oostelijke kant van de Jordaan kunnen reizen om Samaria te ontwijken, en dan weer terug de Jordaan over Judea in. Van de vallei van de rivier naar Jeruzalem, stad op de berg. Een behoorlijke klim omhoog. Dit betekend wel een heel eind omlopen. Het is niet bekend welke optie ze gekozen hebben.

Duidelijk is wel dat het een zware onderneming was. Een lange tocht voor een hoogzwangere Maria en een Jozef die ook niet meer de jongste was.

En voordat ik mensen tegen het hoofd stoot; dit verhaal is mijn mening, geen wetenschappelijk onderbouwde scriptie ;)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...