zondag 12 februari 2023

Waarom laat God dit allemaal toe?


Waarom laat God dit allemaal toe?


Mensen vragen zich (terecht) regelmatig af waarom God iets toelaat.
Om gelijk met de deur in huis te vallen, ik denk niet dat ik daar een bevredigend antwoord op kan geven. Het is immers heel moeilijk om te begrijpen waarom er oorlog is, waarom er duizenden mensen tijdens aardbevingen of andere natuurrampen overlijden. Hoe leg je dat uit aan iemand?

In de bijbel zijn diverse voorbeelden te vinden over soortgelijke rampen. Niet alleen voor een heel volk, maar ook bij mensen in hun persoonlijke leven. Vaak zijn het juist mensen die niet in God geloven die zich afvragen, als er een God is, waarom laat Hij dit dan allemaal toe?
Met die vraag bevestigen ze eigenlijk dat wat ze juist proberen te ontkennen. Het bestaan van God. Ze geven immers aan dat in hun ogen alleen God zoiets groots kan doen? Dat ze voorbijgaan aan de geestelijke strijd tussen goed en kwaad, dat nemen we ze dan even niet kwalijk. Dat is een ding voor de gelovige mens. En als gelovige moet ik dan vaak aan het leven van Job denken. Een godvrezende man die alle narigheid over zich heen kreeg, omdat satan hem wilde verleiden en zijn geloof in God wilde ondermijnen. God had zoveel vertrouwen in Job dat Hij satan toestemming gaf alles te doen wat satan wilde om Job van zijn geloof af te brengen. En ja, Job heeft ontzettend geleden. Verloor al zijn familie, vrienden, bezittingen, echt alles. Na de beproevingen toen satan het opgegeven had en God vond dat hij Job genoeg getest had, kreeg Job alles meervoudig terug. De beloning was groot...heel groot.

Gebeuren er daarom zoveel nare dingen tegenwoordig? Het lijkt wel de tijd voor de geestelijke machten om nu een tweedeling te creëren. Mensen zijn immers nu zeer gevoelig voor hun eigen welzijn, en dan ook alleen hun eigen welzijn. En hoe makkelijk is het om op zo'n teer punt mensen over te halen? 




Ik zal bij je zijn.....

Richteren 6:11-24


11Op een dag kwam de Engel van de Here en ging onder de eik in Ofra zitten. Die eik was van de Abiëzriet Joas. Joasʼ zoon Gideon was juist bezig tarwe te kloppen in een kuip waarin gewoonlijk druiven tot sap werden platgetrapt. Gideon deed dit op deze ongebruikelijke plaats om te voorkomen dat de Midjanieten de tarwe zouden stelen. 12De Engel van de Here kwam bij hem en zei: ‘De Here is met u, dappere held!’ 13Maar Gideon antwoordde: ‘Och heer, als het waar is dat de Here met ons is, waarom is dit alles ons dan overkomen? Waar zijn dan al de wonderen waarvan onze voorouders ons hebben verteld, zoals toen de Here ons volk uit Egypte leidde? Nu heeft de Here ons verstoten en zijn we aan de Midjanieten overgeleverd.’ 14Toen zei de Here tegen hem: ‘Ik zal u sterk maken, ga dus en verlos Israël uit de macht van de Midjanieten! Ik geef u deze opdracht.’ 15Maar Gideon antwoordde: ‘Och Here, wie ben ik dat ik Israël zou kunnen verlossen? Mijn familie is de armste van de hele stam Manasse en ik ben de jongste uit ons gezin.’ 16Daarop zei de Here: ‘Ik zal met u zijn. Daarom zult u de horden Midjanieten verslaan alsof het maar een enkele man was!’ 17Gideon antwoordde: ‘Als het echt waar is dat U mij op die manier zult helpen, geef mij dan een teken om te bewijzen dat het werkelijk de Here is die mij dit zegt! 18Blijf hier tot ik terug ben en U een geschenk heb aangeboden.’ ‘Goed,’ antwoordde de Engel. ‘Ik blijf hier wachten tot u terug bent.’ 19Gideon haastte zich naar huis, braadde een geitenbokje en bakte van tweeëntwintig liter meel een paar ongegiste broden. Het vlees deed hij in een mand en het vleesnat in een pot. Hij bracht dit naar de Engel, die nog steeds onder de eik zat en gaf het Hem.
20De Engel van God zei tegen hem: ‘Leg het vlees en de broden op dat rotsblok daar en giet het vleesnat eroverheen.’ Gideon deed wat hem was opgedragen. 21Toen raakte de Engel van de Here met het uiteinde van zijn staf het vlees en de broden aan en meteen schoot er vuur uit het rotsblok dat alles verteerde wat er op lag! Plotseling was de Engel van de Here verdwenen! 22Toen Gideon besefte dat het inderdaad de Engel van de Here was geweest, riep hij uit: ‘O Oppermachtige Here, ik heb oog in oog gestaan met de Engel van de Here!’ 23‘Ik zegen u met vrede,’ antwoordde de Here, ‘wees niet bang, u zult niet sterven.’ 24Gideon bouwde op die plaats een altaar voor de Here en gaf het de naam Het Altaar van de vrede met de Here. Dit altaar staat nog steeds in Ofra in het gebied van de Abiëzrieten.


Gideon is hier bezig om tarwe te kloppen. Hij moest dat in het geheim doen, anders konden de bezetters zijn eten wel eens afpakken. Een oorlogssituatie dus. Ook Gideon vraagt aan de engel waarom God dit heeft laten gebeuren, de oorlog, de onderdrukking. Had God immers geen grote wonderen gedaan om het volk van Israël uit Egypte te bevrijden? Waarom gebeurde dat nu dan niet? Het antwoord is zeker niet wat Gideon verwacht had, maar zeker niet een antwoord die hij wilde horen. De meest onbelangrijke (in zijn ogen dan, van Gideon) wordt door God uitgekozen om opnieuw Israël te verlossen. Het is trouwens niet de eerste keer dat God de jongste uit een gezin kiest. Wie was nog meer de jongste die een hele belangrijke taak kreeg?

Gideon vertrouwd op God. Als hij doorheeft dat God zélf deze afspraak met hem gemaakt heeft, dan komt het vertrouwen. De vraag "waarom" doet er niet meer toe. Eigenlijk maakt het ook niet uit. Maakt het uit of de reden is dat God mensen zoveel vertrouwd dat Hij satan de vrije hand geeft? Of dat God boos is op de mensen en Zijn toorn over de aarde uitstort? Of Hij het gebruikt om de mens wakker te schudden? Misschien komt het juist wel door de koppigheid van de mens? Wij willen immers maar niet van het verleden leren? Eigenlijk willen we het juist vergeten. Kijk maar wat er tegenwoordig allemaal uit de boeken gehaald moet worden. Wat er allemaal veranderd moet worden omdat het uit een slecht verleden komt. Misschien zijn wij gewoon te koppig om te kunnen leren van eerder gemaakte fouten. Misschien herhaalt de geschiedenis zich daarom zo vaak......






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...