zondag 4 november 2012

Discipelschap

Discipel

"Een leerling of volgeling van een leider."
Er is een duidelijk verschil met een apostel;  iemand die een boodschap overbrengt, uit naam van een ander die hem heeft gestuurd.

Een discipel hoeft dus niet een boodschap te verkondigen. Hij staat een leider bij met alles wat die leider doet. Een discipel zorgt ervoor dat die leider zijn taak uit kan voeren. Daarentegen zou een apostel een leider kunnen zijn, die dus weer discipelen bij zich heeft.

We kennen deze begrippen allemaal voornamelijk uit de Bijbel. Jezus had 12 mensen uitgekozen die Hem gingen volgen en die door Hem opgeleid werden tot apostel. En wat deden zijn discipelen? Zij gingen vooruit om de komst van Jezus voor te bereiden, zorgden voor onderdak en hielden de menigte in de gaten als Jezus aan het preken was. En terwijl ze dat deden, hoorden ze Jezus vertellen. Ze kregen de verhalen die Hij vertelde allemaal mee. Daarna kregen ze onderwijs van Jezus over wat Hij met Zijn vergelijkingen bedoelde. Hierdoor werden ze dus getraind en opgeleid in de dingen die Jezus deed. Dag en nacht waren ze bij Hem en hadden ze een voorbeeld aan Hem. Drie jaar lang kregen ze dus onderwijs van Jezus, elke dag opnieuw. Ze leefden met Hem, de hele dag. Pas dan krijg je een relatie die niet zomaar te evenaren is. Pas dan doorleef je de lessen die gegeven worden. Pas dan kun je direct toetsen hoe het werkelijk in elkaar zit.

Tegenwoordig kan dat niet meer. Het is al moeilijk genoeg om mensen 6 tot 8 uur op een dag bij elkaar te houden en het leven te delen met een leider. Die relatie is heel moeilijk nu nog weer op te bouwen. Ik denk dan ook dat het niet even in een jaartje onderwijs op een instelling klaar is. Je leert de geheimen van het leven niet in één jaar op school. Of een paar jaar. Daar gaan jaren overheen.

Het gaat er bij discipelschap niet om dat je uit je hoofd weet hoe je leider zijn koffie drinkt, of wanneer je zijn water op de tafel moet zetten. Het gaat erom dat wat die leider je leert, je begrijpt en ook snapt hoe die leider er tegenaan kijkt. Niet dat je een eigen verhaal eraan koppelt, maar dat je de waarheid van je leider begrijpt. Zo was het ook bij de discipelen van Jezus. Ze kunnen een heel mooi verhaal vertellen tegen de mensen, maar op het moment dat ze het niet kunnen onderbouwen met de zekerheid die Jezus had, dan valt het verhaal in het niet. Dan vergeten de mensen het weer en zien het alleen als een leuk tijdverdrijf. Ze hebben een leuk verhaal gehoord en dat was alles. Om de verhalen te laten leven voor mensen, heb je de overtuiging en zelfverzekerdheid van Jezus nodig. En niet te vergeten het geloof in de waarheid.



Als je het geloof in de waarheid onder de knie hebt, dan is het zaak om er ook naar te handelen. Je laten dopen is één handeling die niet kan ontbreken. Ook Jezus heeft zich laten dopen. Dopen is een bewuste keuze van een persoon om zijn oude leven achter zich te laten, en zich vanaf dat moment te richten op een leven met God. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om te werken aan het verspreiden van het Woord van God. 

De verschillende disciplines zijn wel op te zoeken, daar hoef ik het nu niet over te hebben. Iedereen heeft andere talenten, waarvan er niet één beter of slechter is dan de ander. Het gaat er wel om wat je met je talent doet, en met welke motivatie. 

Kies jij er vandaag voor om je talenten te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn? In dienst van God en het evangelie? Kun je dan ook aangeven welk talent dat is?

Welkom binnen het korps Discipelen van Christus.

6 opmerkingen:

  1. bedoel je hiermee dat je een discipel moet zijn van je voorganger?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een discipel is een leerling of een volgeling van een leider. Zo wordt het omschreven. Een voorganger is ook een leider. Hij gaat voor in het geloof en als het goed is leren we van een voorganger over het geloof. Dus ja, je kunt ook discipel zijn van een voorganger. Leer je echter meer van bijvoorbeeld een geestelijk ouder, dan kun je zeggen dat je discipel bent van de geestelijk ouder. Uiteindelijk behoren we allemaal discipels van Jezus te zijn.

      God plaatst je binnen een gemeente. Dat doet Hij met een doel. Het is niet de bedoeling dat we alleen maar naar de muren of de vloer kijken als we in de kerk zitten. We gaan naar de kerk om te leren toch? Dieper in het geloof te komen en dichter bij God? (2 Petrus 1:1-8)
      In Johannes 1:35 staat dat Johannes de Doper ook leerlingen bij zich had. Ook Johannes had dus discipelen.

      Vaak hebben mensen moeite om de Bijbelse termen in deze tijd te gebruiken. "Discipelen bestaan alleen in de Bijbel, hetzelfde geldt ook voor apostelen", zegt men dan. Ook nu zijn deze benamingen nog gewoon te gebruiken en zijn ze ook rechtvaardig.

      Vraag een beetje beantwoord zo?

      Verwijderen
  2. Jazeker,bedankt voor je antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Kies jij er vandaag voor om je talenten te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn? In dienst van God en het evangelie? Kun je dan ook aangeven welk talent dat is?"
    Bijzonder dat je dit op het eind benoemt. Ik ben benieuwd of iedereen zich inderdaad bewust is van het talent dat God gegeven heeft en deze dan ook inzet voor het koninkrijk. Door het project van JARSONS (http://www.jarsons.nl)ben ik er bewust over gaan nadenken en heb ik mijn crea talent ontdekt en mag ik dit ontwikkelen en inzetten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik probeer vaak met mijn blogs ook mensen aan het denken te zetten. Heel mooi dat jij in elk geval je talent gevonden hebt om het koninkrijk mee uit te breiden. Ik hoop dat iedereen gaat inzien dat elk individu belangrijk is om het Lichaam van Christus weer verder op te bouwen.

      Verwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...