donderdag 22 november 2012

1 Korinthiërs 6

Als titel kon ik even niets anders verzinnen dan alleen het boek opschrijven. Als je dit boek gaat lezen, dan begrijp je waarom het moeilijk is om een onderwerp aan te geven. Het is confronterend, belerend, verhelderend, maar vooral beschamend. En dan te bedenken dat wat er gezegd wordt, ook nu nog steeds aan de orde is.

Het begint gelijk al bij vers 1. Wat recht en oordeel betreft, hoe durft u als de een tegen de ander iets heeft, recht te zoeken bij de rechtbank? Waarom stel je je vertrouwen in een rechtbank, als je zelf handvatten genoeg hebt als gelovige om het onderling op te lossen? Vers 2: Waarom niet bij uw medegelovigen? Of weet u niet dat de gelovigen straks over de wereld zullen rechtspreken? Kunt u dan zulke kleinigheden nog niet eens onder elkaar oplossen?
Het gaat dan verder dat zelfs de minste in de gemeente een geschil kan oplossen. Zie je dat al gebeuren binnen je eigen gemeente? Vers 7 is heel resoluut: Het is toch onwaardig dat u, als gelovigen, rechtsgeschillen hebt? Waarom bent u niet bereid onrecht te verdragen? Waarom laat u zich niet liever benadelen? En daar zit hem de kneep denk ik.

De huidige maatschappij is op het individu gericht. Op het "ik" en het "mijn". Staan we niet allemaal op onze achterste benen als we het gevoel hebben dat we benadeelt worden? Of als ons onrecht wordt aangedaan? Vers 7 geeft aan dat we ook onrecht moeten kunnen verdragen. Het nadeel voor ons is vaak kleiner dan de gevolgen die het heeft om je gelijk te halen. Het enige wat er op het eerste gezicht beter aan is, is het gevoel dat je krijgt als je gelijk krijgt. Als je het geschil van de ander "wint". Maar win je dan ook echt? Dat zijn dingen waar mijn gedachten over gaan als ik dit gedeelte lees.
Misschien is het inderdaad niet zo'n slecht idee om eens wat vaker toe te geven. Wij als volgers van Christus moeten toch Zijn voorbeeld volgen? Sterker nog, wij zijn van Hem! "Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest? Van de Geest die God u heeft gegeven en die nu in u woont? U bent niet van uzelf!  God heeft u tegen de allerhoogste prijs gekocht! "(19-20).



God heeft ons een eigen wil gegeven. Met die eigen wil proberen we anderen vaak onze wil op te leggen. Klinkt niet echt logisch, maar zo handelen we vaak wel. Ons idee is altijd het beste idee. Een ander ziet het verkeerd. Als we zo zouden leven zoals God het bedoelt had, dan is er altijd een oplossing. Zonder tussenkomst van derden. Daarom is praten en vooral luisteren zo belangrijk ! Je verlies nemen is beter dan je zin door te drijven.

Iets om over na te denken:

  • Zijn we niet allemaal te snel met ons oordeel? 
  • En mogen wij überhaupt wel over anderen oordelen?



2 opmerkingen:

  1. Wat een leerzame blog! Echt iets om de hele dag over na te blijven denken. We geven maar een slecht voorbeeld hè naar de wereld: ook wij als christenen staan, helaas, voor ons gelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is een rake Harry, helemaal Bijbels: "Je verlies nemen is beter dan je zin doordrijven."
    Onrecht aan de Heer overlaten valt niet mee.. maar is wel het beste! Moet bij onrecht ook denken aan de tekst die zegt dat wie vernederd wordt door de mensen, verhoogt zal worden in de hemel.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...