zaterdag 3 november 2012

Trouw

Op 2 november 2012 was ik 11 jaar getrouwd met mijn Andrea. Zelf denk je er eigenlijk niet zoveel bij na, totdat iemand zegt dat het tegenwoordig niet meer zo gewoon is om als relatief jong stel zo lang bij elkaar te zijn en te blijven.

Op de site van het CBS staan nu nog alleen gegevens van 2010, waarin het scheidingspercentage 36,2 % was. Wel gaat men op steeds oudere leeftijd scheiden, zo rond de 44 á 45 jaar nu, na gemiddeld 14 jaar huwelijk. Mijn gevarenzone zou dus over 3 jaar zijn, volgens de cijfers.

Naast het feit dat het steeds makkelijker wordt om te scheiden, volgen wij mensen als 'kudde dieren' ook vaak anderen die voor ons een voorbeeld zijn. Neem bijvoorbeeld acteurs. We kijken vaak naar ze op, vooral vanwege een bepaalde rol die ze in een bepaalde film spelen. Dat trekken we gelijk aan wie ze in het dagelijks leven zijn. Rambo huilt niet, dus ook niet in zijn persoonlijk leven als Sylvester Stallone.

In mijn blog over het huwelijk kun je ook al iets over het scheiden lezen, en hoe God daarover denkt.

De vraag is alleen of wij mensen mee moeten gaan met 'gemiddelde waarden' van de maatschappij. Spiegelen wij ons teveel aan andere mensen? Zetten wij anderen op een te hoog voetstuk? Lijkt het ons saai om jarenlang bij dezelfde persoon te zijn? In deze tijd is het alles behalve saai! Het is vechten tegen de maatschappij die jou bijna veroordeelt als je lang bij elkaar bent en nog steeds gelukkig. Dat kan in hun ogen bijna niet. Dan moet er wel iets anders zijn wat er binnen het huwelijk gebeurt, maar lang samen zijn zonder een andere relatie, nee dat kan volgens hen niet.

Het geheim van een goed huwelijk? Ik denk dat het voor elk stel weer anders is. Mensen verschillen nu eenmaal. Voor mezelf kan ik zeggen dat het onder andere gewoon het luisteren is. Elkaar verstaan en horen. Rekening houden met elkaar. Het bekende geven en nemen. En voor zaken die enige toelichting nodig hebben, raadplegen wij de Bijbel. Daarin staat mooi beschreven hoe het allemaal zou moeten zijn en wat je eraan kunt doen om het zo te houden. Een echte aanrader om in de boekenkast te hebben. En er regelmatig uit te halen om te lezen natuurlijk.

Tegenwoordig kijkt men naar wat men zélf kan doen en gedaan heeft. Spreuken 20:6 verwoordt het als volgt: De meerderheid van de mensen gaat prat op eigen goedheid, maar is er nog wel een trouw mens te vinden? 

Voor de gehuwden 1 Korinthiërs 7:10-11"Voor de getrouwden geldt dit voorschrift, dat niet van mijzelf maar van de Here komt: een vrouw mag niet van haar man scheiden. 11 Als zij dat toch doet, moet zij ongetrouwd blijven of naar haar man terugkeren en het met hem in orde maken. Ook een man mag zijn vrouw niet wegsturen."

Maar we hebben het nu over "trouw zijn". Het woord zegt het al "trouwen". Hierin zit het woord 'trouw' alleen dan wel in de vorm van een werkwoord. Trouw komt niet zomaar. Het gaat ook niet vanzelf. Er zullen situaties komen waarin je er echt voor moet werken om trouw te kunnen blijven. Om je partner trouw te kunnen zijn. Daarvoor moet je misschien dingen afwijzen die er op het eerste oog ontzettend mooi en goed uitzien. Weet dan dat het de verleiding is die je van je trouw probeert af te halen. Sta stevig in je schoenen en laat je niet verleiden. Trouw levert op den duur veel meer beloning op!

Door heel de Bijbel wordt over trouw gesproken. En ook over hoe groot de beloning voor trouw zijn is. Ook wat de straf voor ontrouw zou moeten zijn. Lees het maar even en laat het op je inwerken. Hoeveel mensen zullen er dan uit jou omgeving verdwijnen? "Als een man wordt betrapt op overspel met een getrouwde vrouw, moeten hij en de vrouw worden gedood" Deuteronomium 22:22.

Als je wat over trouw wilt leren is Psalm 18 misschien een goed begin. David werd vervolgd en achterna gezeten door een heleboel boze mensen. Uiteindelijk riep hij God om hulp. In Vers 7 geeft hij aan hoe reddeloos de situatie was. "Toen ik ten einde raad was, riep ik naar de HERE, ik vroeg mijn God mij te helpen. Hij hoorde mij en reageerde op mijn hulpgeroep." Iemand die dus luistert én reageert  als het nodig is. Dat is trouw. Niet afvragen of het nog wel nut heeft, of dat je er zelf misschien slechter van wordt, nee gewoon helpen als het nodig is. De rest van de Psalm moet je echt zelf even doorlezen. Een heel mooi herkenbaar verhaal dat ook op deze dag speciaal voor jou geschreven had kunnen zijn !

Dus lees Psalm 18 nog eens rustig door, en neem ervan mee wat je nodig hebt. En als we eerlijk zijn tegenover onszelf, dan hebben wij het zeker nodig...

4 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd Harry, het is inderdaad bijzonder in deze tijd, al weten we dat het niet onze eigen verdienste is! Nog vele goede en gezegende jaren toegewenst samen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van harte gefeliciteerd! Het allerbeste voor de toekomst!
    Mooie blog. "Dat liefde en trouw u niet verlaten! Bind ze om uw hals, schrijf ze op de tafel van uw hart..." Trouw zijn, men weet bijna niet meer wat dat inhoudt. Het heeft ook veel met onze gedachten te maken! Daar moeten we trouw zijn aan elkaar, en geen ruimte laten voor een ander. En ook geen ruimte laten voor onbuigzaamheid, verwijten en eisen naar elkaar, maar in plaats daarvan je eigen wil en mening opgeven (zelfs al heb je 'gelijk'), en de ander liefhebben al is 'ie niet perfect. Zijn we zelf ook niet..! Als je allebei die instelling hebt heb je een heel goed huwelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Trouw zijn kan door zo te leven als God aangegeven heeft. Man en vrouw worden samen één. Als je één bent wil je de ander geen pijn doen, want dan doe je jezelf ook pijn.

    Dank jullie wel voor deze toevoegingen :)

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...