dinsdag 4 februari 2014

Het is maar vloeken?

Gebruik Mijn naam niet ijdel.

Anders gezegd: vloeken.

Wat staat er in het Van Dale woordenboek (online) als vertaling van het woord "ijdel"?

Betekenis ' ijdel '
Je hebt gezocht op het woord: ijdel.

ij·del (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 gevoelig voor vleierij
2 vergeefs, nutteloos; vruchteloos: ijdele hoop
3 lichtzinnig, spottend: Gods naam ijdel gebruiken

De betekenissen die aan dit woord gegeven worden zijn sprekend denk ik. Laten we eens onderaan beginnen, lichtzinnig, spottend: Gods naam ijdel gebruiken.

Exodus 20:7
Gij zult den naam des HEEREN uws Gods niet ijdellijk gebruiken; want de HEERE zal niet onschuldig houden, die Zijn naam ijdellijk gebruikt. (Statenvertaling)

Dit is het derde gebod dat God aan Mozes gaf. Wat betekend eigenlijk 'ijdel gebruiken'?  Als we dan naar punt 2 gaan in het Van Dale woordenboek online, dan zien we daar staan: "vergeefs, nutteloos" En wat heeft het iemand ooit opgeleverd om de naam van God als krachtterm te gebruiken? Heb je het wel eens met je eigen naam geprobeerd? Als je hard op je duim slaat bijvoorbeeld, schreeuw dan eens je eigen naam. Of zoals een voorganger onlangs vertelde, als je iemand hoort vloeken, roep dan zijn naam hardop. Waarschijnlijk gaat hij/zij vragen waarom je zijn of haar naam roept. "Jij gebruikt ook zomaar de naam van mijn Heer, waarom zou ik dan jou naam niet gewoon zomaar mogen gebruiken?"

Naast het feit dat je er niks mee opschiet om te vloeken, lezen we in Exodus 20:7 dat God je er zelfs voor zal straffen. Dit wordt in Deuteronomium 5:11 nog eens herhaald. In dit hoofdstuk worden alle geboden nog eens herhaald. Dus behalve dat het je geen voordeel oplevert, levert het je wel straf op! En hoe zou je het zelf vinden als jou naam met iets negatiefs in verband werd gebracht? Helaas is het tegenwoordig heel normaal geworden om te vloeken, of op een andere manier de naam van God ijdel te gebruiken. Ga maar eens een avondje tv kijken en turf eens hoe vaak het gebeurt. Je blaadje zal aardig vol zijn aan het eind van de avond. 

Er worden hele campagnes gevoerd om mensen bewust te maken wat ze andere mensen aandoen als men als krachtterm het woord 'kanker' gebruikt. Er wordt uitgelegd hoe kwetsend het kan zijn voor mensen die familie en/of vrienden aan deze nare ziekte verloren hebben. Iemand die ziekte toewensen is niet iets wat algemeen gewaardeerd wordt. Zo zou het ook moeten zijn met de naam van God. En wat zeg je eigenlijk als je het alom bekende "godverdomme" gebruikt? Eigenlijk zijn het drie woorden. "God - verdom- me". Het is een verbastering van eigenlijk een verwensing voor jezelf. Je vraagt letterlijk of God je wil verdoemen. "Naar de verdoemenis gaan." Naast dat je dus pijn aan je duim hebt, vraag je ook nog eens of je vrijwillig naar de hel mag! Ik kan me niet voorstellen dat mensen dat bewust vragen. Zullen we daarom gewoon een ander woord proberen? Wat denk je van "fluitketel"?

Alvast bedankt voor het proberen!

Bron: weekjournaal/tv


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...