maandag 24 februari 2014

Telt de wet niet meer?

Oude en Nieuwe Testament

"Die wet telt niet meer, die is door het kruis van Jezus overbodig geworden". 
Hoe vaak hoor je niet van deze zinnen. De wet uit het oude testament is niet door 'het kruis' gekomen, maar is aan de voet ervan blijven liggen. Zelf heb ik daar toch mijn twijfels bij. Wat zei Jezus zelf hierover, voordat Hij gekruisigd werd?

Mattheüs 5:17-19
Denk niet dat ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen. Ik ben niet gekomen om ze af te schaffen, maar om ze tot vervulling te brengen. Ik verzeker jullie: zolang de hemel en de aarde bestaan, blijft elke jota, elke tittel in de wet van kracht, totdat alles gebeurd zal zijn. Wie dus ook maar een van de kleinste van deze geboden afschaft en aan anderen leert datzelfde te doen, zal als de kleinste worden beschouwd in het koninkrijk van de hemel. Maar wie ze onderhoudt en dat aan anderen leert, zal in het koninkrijk van de hemel in hoog aanzien staan.

Jezus zegt hier dus dat er niets, maar dan ook niets in de wet veranderd, zelfs de kleinste punt op de bladzijde niet. Hij scherpt de regels eigenlijk juist nog verder aan.
In vers 21 en 22 lezen we:
"U hebt gehoord dat tegen onze voorouders gezegd is: “U mag niemand doodslaan” en “wie iemand doodslaat, zal veroordeeld worden.” Maar Ik zeg zelfs: iedereen die kwaad is op een ander, zal veroordeeld worden. En wie een ander uitscheldt, moet zich voor de rechtbank verantwoorden, ja, die zal voor het hellevuur komen te staan."

Zoals Jezus het hier zegt, ben je dus eigenlijk al veroordeeld als je de daadwerkelijke daad nog niet eens gedaan hebt! Alleen het kwaad worden op iemand is al voldoende om het Koninkrijk mis te lopen. Verder in dit hoofdstuk van Mattheüs geeft Jezus meer voorbeelden van wat Hij bedoeld. Samengevat komt het hier op neer: je wordt niet veroordeeld als je een zonde begaat, je wordt veroordeeld op het moment dat je aan een zondige daad DENKT. De gedachte om iets verkeerd te doen wordt dus al bestraft. Hoe onmogelijk is het dan toch om volgens de wet te leven?!

Het is voor ons mensen denk ik inderdaad onmogelijk om letterlijk zo volgens de wet te leven. Ik geloof ook dat het sterven van Jezus ons schoon gewassen heeft van alle zonde. Toch geloof ik ook dat wij als mensen moeten proberen om zoveel mogelijk volgens die wet te leven. Hoe we dat kunnen doen staat in het Oude Testament ook al beschreven.

Deuteronomium 6:6-9
En u moet de geboden die ik u vandaag geef, voortdurend in gedachten houden. U moet ze uw kinderen inprenten en erover praten als u thuis bent of buiten loopt. Ja, ook tijdens het opstaan en naar bed gaan. Bind ze aan uw hand, draag ze op uw voorhoofd en schrijf ze op de deurposten van uw huis en op de poorten van uw steden. 



Wees elke dag met het Woord van God bezig. Op die manier kun je eigenlijk maar moeilijk afgeleid worden. En als je als kind al niet beter weet, dan gaat een heleboel ook al automatisch natuurlijk. Als je als kind je ouders elke dag hoort vloeken, dan denk je dat het normaal is om te vloeken en zul je dat ook heel snel overnemen, zelfs zonder erbij na te denken. Als je als kind opgroeit met de lessen van je ouders dat je elkaar niet in de steek laat, dan zul je later zelf ook niet zo makkelijk naar een rechtbank stappen om een scheiding aan te vragen. En dat is maar één voorbeeld. Jezus geeft aan het eind van hoofdstuk 5 van Mattheüs nog het volgende duidelijke voorbeeld:

In vers 43-48 staat:
U hebt gehoord dat er gezegd is: “Heb uw naaste lief en haat uw vijanden.” Maar Ik zeg: houd ook van uw vijanden! En bid voor wie u vervolgen! Als u dat doet, bent u echt kinderen van uw hemelse Vader. Want Hij laat zijn zon opgaan voor goede en slechte mensen. Hij laat het regenen voor rechtvaardigen en onrechtvaardigen. Als u alleen maar houdt van mensen die ook van u houden, krijgt u geen beloning. Dat doen zelfs bedriegers. Als u alleen maar vriendelijk bent voor uw vrienden, doet u niets bijzonders. Dat doet immers iedereen. Wees volmaakt, zoals ook uw hemelse Vader volmaakt is.’

Je vijanden lief hebben!
Hoe onmogelijk lijkt dat wel niet. Toch kun je ze stil krijgen door het juiste te doen, en dat is niet een tegenaanval inzetten. Hoe sloeg Jezus de directe aanval van de duivel af? In Lucas 4 lezen we dat Jezus de duivel steeds antwoord gaf met gedeelten uit de Bijbel. Het was zo gewoon geworden voor Jezus, dat Hij zonder erover na te denken de juiste antwoorden kon geven op alle vragen en uitdagingen van de duivel.
Ga maar eens na wat wij als kinderen en tieners allemaal leren op school. Hoeveel boeken lezen we niet? En hoeveel informatie hebben wij paraat na onze schooltijd? Toch lijkt het moeilijk om de tien basisregels van het leven te onthouden. Boeken vol twijfelachtige wetenschap onthouden wij voor de rest van ons leven, maar tien belangrijke regels die zelfs verder gaan dan dit leven lijken onmogelijk te onthouden te zijn.

Als ouders kunnen wij de eerste stap zetten door op speelse wijze onze kinderen deze regels bij te brengen, maar vooral door ze zelf (zoveel mogelijk) na te leven. En als het helpt: print de geboden uit en plak ze in de wc, op de slaapkamer bij je kussen, naast de eettafel, zorg ervoor dat je ze meerdere keren op een dag ziet. Probeer het maar eens.

Rest mij jullie veel succes te wensen en ik bid voor kracht en wijsheid voor een ieder van jullie om deze moeilijke opdracht uit te voeren.

Gods Zegen

2 opmerkingen:

  1. Juist ja, als de wet niet meer zou gelden, zou de wetgeving in de meeste landen ook niet meer gelden, want die is over het algemeen gedeeltelijk gebaseerd op de 10 geboden. De wet is er nog steeds, de betekenis ervan is door Jezus wel veranderd, zoals jij uiteenzet. Het is een hartskwestie geworden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is ook een eenvoudig kinderlied met de tien geboden... op de melodie van 'Jezus zegt dat Hij hier van ons verwacht'... prachtig om zo de wet aan de jongste kids te leren :)

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...