woensdag 5 februari 2014

Opvoeding

Een sterk gezin

Waar leer je normen en waarden? Waar leer je hoe je met bepaalde situaties om moet gaan? De belangrijkste lessen leer je thuis, binnen je gezin. Hoe moeilijk is het soms niet om de vragen van je kinderen te beantwoorden, om ze uit te leggen waarom de wereld zo werkt als hij doet.

1 Deuteronomium 6:6-9
En u moet de geboden die ik u vandaag geef, voortdurend in gedachten houden. U moet ze uw kinderen inprenten en erover praten als u thuis bent of buiten loopt. Ja, ook tijdens het opstaan en naar bed gaan. Bind ze aan uw hand, draag ze op uw voorhoofd en schrijf ze op de deurposten van uw huis en op de poorten van uw steden.

Voorafgaande aan dit hoofdstuk, worden nog eens de 10 geboden aangehaald en in herinnering geroepen.

Wat staat er nu eigenlijk in dit stukje? Als ik het heel kort moet samenvatten: wees de hele dag bezig met het Woord van God. Zo makkelijk is het natuurlijk niet. Er zit veel meer aan vast. En voor de mensen die zeggen dat de wetten van Mozes niet meer gelden door het offer van Jezus Christus, verwijs ik naar Romeinen 3:31 "Betekent het dan dat wij door ons geloof in Jezus Christus de wet buiten werking stellen? Nee, integendeel. Dan doen wij juist wat de wet zegt. " Duidelijker nog heeft Jezus het zelf gezegd in Lucas 16:17 "Betekent dit nu dat de wet van Mozes niet meer geldig is? Helemaal niet! Want nog eerder zullen de hemel en de aarde verdwijnen, dan dat één letter uit de wet zou vervallen."

De 10 geboden blijven dus van kracht. Jezus scherpt ze hier en daar zelf nog wat aan! Het is dus zeker belangrijk om tijdens de dagelijkse handelingen te laten zien dat je leeft naar Zijn woord. Het is niet alleen de bijbel lezen bij het eten, het is ook door je doen en laten laten zien dat je gelooft. U moet ze uw kinderen inprenten en erover praten als u thuis bent of buiten loopt. 

In Leviticus 18 tot en met 20 staan algemene leefregels die toen aan het volk van Israël gegeven werden door God. Het onderwerp dat het meeste besproken wordt is seksualiteit. Dat is ook niet zo vreemd, kijk ook vandaag de dag maar eens waar het voornamelijk fout gaat. Lust en seksualiteit. Verder staat er bijvoorbeeld dat je niet mag stelen, geen mediums of waarzeggers mag raadplegen, je vader en je moeder moet eren, niet vreemd mag gaan (verschillende seksuele handelingen worden besproken).

Ook vandaag de dag gelden de wetten nog steeds naar mijn mening. Het selectief wel of niet toepassen ervan is een menselijke gedachte. Ik ben ervan overtuigd, dat als je zo goed mogelijk doet wat in de aangegeven hoofdstukken staat, je een goed leven zult hebben. Je kinderen zullen niet zomaar nare dingen naar mensen op straat schreeuwen, ze zullen eerder mensen te hulp schieten als het nodig is. De band tussen jou en je partner zal zoveel sterker worden als je beiden alleen oog hebt voor elkaar. Het vertrouwen in je partner zal evenredig gaan groeien. Mensen in je omgeving gaan een eenheid zien als ze jullie zien staan. Een samenhangend geheel waar eenheid en rust vanuit straalt. En dat geeft ook je kinderen een gevoel van veiligheid, een gevoel van zich niet hoeven te bewijzen, ook niet voor hun ouders. De ouders respecteren de kinderen, zoals de kinderen de ouders respecteren.

Klinkt overdreven allemaal? Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het wel zo werkt. Ga de uitdaging maar eens aan en probeer eerst maar eens een klein gedeelte van wat er geschreven staat uit te voeren. Ik ben er zeker van dat je binnen korte tijd een positieve verandering zult ontdekken binnen je gezin!




2 opmerkingen:

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...