zondag 29 april 2012

Binnen de eigen muren

Wij mensen zijn er nogal van om alles binnen onze eigen muren te houden.
Onze problemen horen niet op straat te liggen, die handel je in de veiligheid van je eigen omgeving af.
Tot zover niet zo heel veel bijzonders denk ik. Het is logisch dat je dat soort dingen in een vertrouwde omgeving deelt.

Het wordt anders als je het binnen je vertrouwde omgeving niet kunt vinden, of niet op de manier die je zoekt. Dan moet je verder kijken. Het is niet altijd mogelijk om de oplossing op al je problemen, uitdagingen of vraagstukken binnen 1 kring te vinden. Hoe graag we dat ook zouden willen. Als dat het geval was, dan hadden we ook maar 1 politieke partij nodig toch? 1 groep lost al je vragen op. Dat zou nog eens handig zijn.
Helaas werkt dat in de praktijk niet altijd zo.

We zijn nu eenmaal zo ingesteld dat we anderen nodig hebben in ons leven. Niemand kan het helemaal alleen. Dat betekend dus ook dat de ander het niet helemaal alleen kan. Als wij het niet kunnen, kan een ander het ook niet, toch?
We moeten dus steun bij elkaar zoeken. En we moeten uitkijken naar mensen die steun zoeken.
Het is soms overduidelijk wie wel wat steun kan gebruiken, en toch lopen we er zo vaak gewoon langs. Kijk maar eens naar al de berichten uit de media. Van meldingen over dagverblijven die gemaakt zijn maar waar niet op gereageerd wordt. Van meldingen over vermeende misbruiken, helaas niet ernstig genoeg om politie erop af te sturen.

Samen kunnen we een heleboel doen. Samen kunnen we iemand anders helpen. Samen kunnen we huizen bouwen. Samen kunnen we een 'groep' vormen, in je eentje is dat moeilijk. Samen kunnen we 'de kar trekken'.
Samen kunnen we ook het Woord van God verspreiden en vooral naleven. Het naleven doe je alleen, maar je wordt gesterkt en bemoedigd door anderen om je heen. Prediker 4:9 zegt letterlijk:"Twee mensen kunnen door samenwerking meer bereiken dan één." En is vers 12: "..,drie is zelfs nog beter, want een koord dat uit drie strengen is gevlochten is niet makkelijk te breken."

Laten wij dus klaarstaan voor elkaar, en elkaar steunen als wij dat nodig hebben. Binnen of buiten onze eerste kring. Laten we niet te ingenomen zijn over onze eigen kwaliteiten en onder ogen zien als iemand betere hulp in een andere kring kan krijgen. Soms is het niet anders. Is onze eigen kring daardoor minder? Nee, zeker niet! En het getuigt juist van kracht door mensen naar de juiste kring door te sturen voor hulp. Laten wij met z'n allen voor een ieder die wij op ons pad tegenkomen de juiste kring aanwijzen om hulp te krijgen. Iedereen heeft wel een vorm van hulp nodig, en het is onze taak om in die hulp te voorzien, of te wijzen waar men het kan krijgen.

Wees aardig en behulpzaam voor elkaar !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...