zondag 15 april 2012

Man van het gezin


Hoe kunnen wij mannen ervoor zorgen dat onze kinderen een goede toekomst krijgen? Als onze kinderen immers juiste keuzes gaan maken later, zal de wereld in zijn geheel ook beter worden, toch?
Laten we eens naar het Handboek gaan kijken.

  • Een vader moet zijn gezin beschermen. Een vader moet zijn kinderen opvoeden en leren God te volgen en lief te hebben (Efeziërs 6:4).
  • Hij moet zijn kinderen meenemen in zijn eigen geloof en de dagelijkse dingen met ze doornemen. Zowel de leuke als de minder leuke dingen. Zo kan hij zijn kinderen opvoeden met God (Psalm 78). Daarbij hoort ook dat hij interesse heeft in de zaken die zijn kinderen bezig houden.
  • Als je voorgaat (priester van het gezin) en je kinderen volgen je ook in het geloof, dan is de belofte dat je een goed leven hebt. Jijzelf, maar ook je kinderen. (Deuteronomium 11:18-20)

Zomaar wat voorbeelden en leidraden die door de hele Bijbel aangegeven staan.
Als je niet alle teksten op wilt zoeken, kijk dan eens naar het leven van Jezus. Hij is onze leermeester.
Door Hem kun je leren dat te zijn voor je kinderen en je gezin, waarvoor je geroepen bent.
En dat is, net als bij Jezus, vaak in een dienende vorm. Ja als man ben je hoofd van het gezin en eindverantwoordelijk voor de beslissingen, maar je moet ook weten wanneer iemand anders meer verstand van zaken heeft om het aan die ander over te laten.


Het gezin is toch nog steeds de hoeksteen van de samenleving zoals men het zo mooi zegt.
En hoe belangrijk de vrouw ook is, de man is eindverantwoordelijk voor het resultaat. Hij kan aansprakelijk gehouden worden voor alles wat er binnen het gezin gebeurt. Betekend dat dat de man superieur is aan de vrouw? Zeker niet! Hoe kunnen we zien wat de positie van de man is dan?
Laten we eens gaan kijken hoe Jezus functioneerde binnen Zijn 'gezin' van discipelen. Jezus maakte de beslissingen, ging hen voor in waar ze naartoe gingen en nam ze gewoon bij de hand. Daarnaast was Hij dienaar van de discipelen. Hij waste hun voeten! Leiderschap door nederigheid. Gehoorzaamheid verkregen door Zich dienstbaar op te stellen. Jezus vervulde dus eigenlijk diverse rollen binnen Zijn 'gezin' .

Hij was:

  • Vader
  • Dienstknecht
  • Leraar
  • Priester

Heeft de man in deze tijd nog steeds die rol? Is de vrouw nog steeds, naast de man, de belangrijkste binnen een gezin? Tegenwoordig met de noodzaak om als ouders allebei te gaan werken komen die rollen nogal eens in het gedrang. De kinderen zien hun ouders alleen nog bij het ontbijt en het avondeten. En vaak is er dan ook niet echt tijd om elkaar eens rustig te vertellen wat er allemaal gebeurt is die dag.
Misschien dat de kinderen nog net kunnen vertellen dat er bij de dagopvang weer eens een jongeman is opgehaald door de politie. Dat is wel spannend natuurlijk. De kinderen krijgen in deze situatie het voorbeeld van de mensen bij de dagopvang, en niet van hun ouders. De vraag is natuurlijk of dat wenselijk is.

De veilige haven is aardig verdwenen de laatste tijd. Wij als man moeten daar tegen opstaan en weer verantwoording over ons gezin nemen. Wij zijn het die ervoor moeten zorgen dat ons gezin een veilig thuis heeft. Dat ze op een veilige en goede manier naar school gaan en dingen leren. Dat ze opgeleid worden. Dat onze vrouw in geborgenheid haar deel van de opvoeding op zich kan nemen. En dat zij alle tijd en ruimte krijgt om ook een veilig thuis te creëren. Kinderen leren door het voorbeeld van hun ouders te volgen. Wij zijn het dus aan onze kinderen verplicht om een goed voorbeeld te geven. Doen ze dingen die wij niet prettig of leuk vinden? Misschien is dan als eerste een blik op onszelf genoeg om te ontdekken hoe we die problemen aan kunnen pakken. Het is nooit leuk om te horen of te zien dat je ergens fouten hebt gemaakt, maar als je er je ogen wel voor open houd en het onderkent, dan kun je het weer herstellen. Denk maar weer eens aan het nederig zijn.

Het werkt overigens niet alleen met kinderen. Probeer het ook maar eens uit bij buren of collega's. Je zult versteld staan van het resultaat!

Als wij ook het voorbeeld geven met het wandelen in geloof, dan zullen onze kinderen dat ook doen. En hoe ziet de wereld er dan uit?  Niemand meer die steelt, rooft, vermoord, geen respect heeft voor zijn ouders en ga zo maar door. Nu weet ik al dat er gelijk een aantal personen zullen denken,'dat is niet mogelijk. Je denkt te positief ', en 'keep on dreaming' . Misschien moeten die mensen dan toch de Bijbel maar weer eens opnieuw leren kennen.

Dus mannen, we weten wat ons te doen staat dacht ik zo.
Dat wordt dus de komende uitdaging, ga je gezin voor in leven, leren, geloof !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...