woensdag 20 juni 2012

Handoplegging

Door omstandigheden zit ik op dit moment thuis met rugklachten.
Hierdoor heb ik tijd om over dingen na te denken. Bijvoorbeeld over ziek zijn. En over wat God heeft gezegd en gedaan over en tegen ziekte. Was het niet één van de basisregels van het geloof om mensen te genezen? Zijn wij christenen niet geroepen om anderen te genezen? Laten we eens gaan kijken naar wat in het algemeen beschouwd wordt als basis van het geloof. Hebreeën 6: 1-2. Hier worden 6 basisregels ingesteld, te weten: 

  1. Bekering van dode werken
  2. Geloof in God
  3. Een leer van dopen
  4. Oplegging van handen
  5. Opstanding uit de doden
  6. Eeuwig oordeel
Het gaat mij in dit geval even over punt 4, oplegging van handen. 
Ondanks wat veel mensen denken, is het dus inderdaad christelijk en zelfs een opdracht van Jezus. Lees Markus 16:17-18 maar eens door. Van de vijf aangegeven tekenen die Jezus aan Zijn discipelen meegeeft, is er één die gaat als volgt: "In Mijn naam....op zieken zullen zij de handen leggen en zij zullen gezond worden."
Jezus geeft hier dus zélf aan dat wij de zieken de handen op moeten leggen en in Zijn naam genezing uit mogen spreken over hen.

In Jacobus 5:14-15 wordt er gesproken dat een zieke eerst de ouderlingen van de gemeente bij zich moet roepen om voor zich te laten bidden. Inderdaad, als éérste! Natuurlijk mogen we naar een arts gaan, maar volgens de bijbel moeten we dus eerst onze ouderlingen raadplegen voor genezing. Doe je dat niet dan ben je dus ongehoorzaam aan de wil van God.... Ik moet heel eerlijk bekennen dat ook ik dat niet als eerste gedaan heb met mijn rug. Sterker nog, volgens mij zwijgen een heleboel kerken over deze opdracht. Als iemand aan 'handoplegging' doet is dat zelfs vaak heidens! Toch? Dus niet, het is maar zo bijbels als het maar kan zijn. Handoplegging in de naam van Jezus, met het volledige rotsvaste geloof dat Hij mensen kan genezen, doet mensen genezen. Niet diegene die de handen oplegt geneest, maar Jezus geneest. 

En handoplegging doen we eigenlijk stiekem al regelmatig. Denk maar eens aan het feit als je zelf bijvoorbeeld hoofdpijn hebt. Wat doe je met je handen? Je legt ze op je hoofd en je zegt er zelfs vaak bij dat de pijn weg moet gaan. Hetzelfde als je gevallen bent en een zere plek op je knie hebt. De mens legt van nature zijn handen op die plekken die pijn doen. Is dat toeval? Of een dieper bewustzijn dat wij allemaal door Jezus Christus kunnen genezen? 

Het opleggen van handen is echter niet alleen voor genezing van het lichaam. 
Het is ook een sterk hulpmiddel voor hen die de doop in de Heilige Geest zoeken.
In Handelingen 8:18 staat: ...dat de Heilige Geest gegeven werd door middel van de handoplegging van de apostelen...
Er staan meerdere voorbeelden in Handelingen 2,8,9,10 en 19.

Als laatste werd de handen opgelegd door de leiders van de gemeente alvorens men apostelen uitzond. Op deze manier werd er kracht en genade over hen uit gebeden. Dit kan trouwens een mooie nieuwe discussie zijn over het al dan niet aanwezig zijn van apostelen in deze tijd. Zendelingen zijn in principe apostelen. Uitgezonden om Gods werk te doen. In Handelingen 14 worden Paulus en Barnabas apostelen genoemd,  terwijl zijn niet zijn aangesteld tijdens het op aarde zijn van Jezus. Het is dus geen verplichting om in levende lijve aangewezen te zijn door Christus als apostel. Ook in deze tijd kan men aangewezen worden door Jezus als apostel. Maar dat is een andere discussie.

Handoplegging is dus een bijbelse opdracht voor ons mensen. Voor ons allemaal inderdaad. Elke gelovige kan een zieke de handen opleggen en bidden voor genezing in de naam van Jezus Christus. Laten wij allemaal opstaan in geloof en dit uit gaan voeren. Laat ons de zieken uit naam van Jezus genezen en zo de werken en wonderen weer duidelijk zichtbaar maken op deze wereld.
Amen



1 opmerking:

  1. Zo hier heb ik zeer sterk wat in de handelingen 8,18 staat.gewoonweg je hand opleggen bij iemand en voelt gelijk de straling.
    Hetgeen wat in me speelt is begonnen rond 2010 na een zware ontsteking aan de galblaas mede op voorspraak van Petrus Donders waarbij bij bij de genezing heeft plaats gevonden.Heeft 7 jaar geduurd en kwam het zeer hevig terug.
    Met als kort zodra iemand of niet voel wat er in de medemens is en de pijn of verdriet afneemt.
    Wie heeft hier antwoord op het is geen onzin wat ik hier vermeld

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...