maandag 4 juni 2012

Liefde

Het is een eeuwenoud begrip. Liefde.
Vaak denken we als eerste aan de man of vrouw van onze dromen. Dus iemand buiten onze familie. Maar liefde begint natuurlijk al binnen het eigen gezin. Als het goed is tenminste. Liefde is het belangrijkste in het leven van een mens. Zonder liefde kan er niet veel zijn.

Kijk maar eens naar de liefde van God. God houd van zijn creaties. Ook van de mens, ondanks de puinhoop die hij er wel eens van maakt. "Wat heeft de Vader geweldig veel liefde voor ons! Wij héten niet Zijn kinderen, wij zíjn het ook." 1 Johannes 3:1
Ook Zijn eigen Zoon had Hij onmetelijk lief. En Jezus had Zijn Vader onmetelijk lief, ondanks dat Hij wist wat er zou gaan gebeuren. Dat is nog eens liefde. Als wij als kind weten dat we van onze eigen vader naar de schoolarts moeten om een inenting te halen, dan zijn we vaak al boos. Jezus wist dat Hij ging sterven, om de mensen te verlossen van de zonde en hen zo weer dicht bij God, Zijn Vader, te brengen.
Zelfopofferende liefde..

Liefde moet je dus niet alleen voor je partner hebben, maar voor alle mensen. En dát is pas moeilijk! Je moet net zoveel van je buren houden als van jezelf....inderdaad, ga dat maar eens proberen. Zoveel houden van iemand die in de zomer altijd met open ramen de muziek zo hard heeft staan dat de glazen fris van je tuintafel trillen? Ja inderdaad, ook van hen moet je houden en liefhebben. Vergeef hen dat ze de muziek hard aan hebben en zie ze als broeders. Hoe moeilijk het ook is, het is denk ik altijd nog makkelijker dan voor je buren aan een kruis te gaan hangen...toch?
"Vrienden laten wij elkaar liefhebben want de liefde komt van God. Wie liefheeft, is uit God geboren en kent God."  1 Johannes 4:7

Laten we het voorbeeld van de buren er nog even bijhalen. We kennen het allemaal, overlast door de buren. Niet leuk natuurlijk, maar zelf zijn we ook buren toch? Bezorgen wij anderen ook last? Of zijn wij die perfecte buren die niemand anders heeft?  We moeten het allemaal samen doen op deze wereld, laten we elkaar dan ook liefhebben en vergeven. Als er liefde is tussen mensen dan kan er geen oorlog zijn.
"Wees op uw hoede, houd stand in het geloof, wees moedig en sterk. Wat u ook doet, doe het uit liefde."
1 Corinthiërs 16:13-14

Dus laten we er voor elkaar zijn mensen. Leer elkaar wat liefde is. Leer je naasten kennen. Hebben ze het moeilijk? Leg een arm om hun schouder. Hebben ze hulp nodig? Geef hen hulp of zorg dat ze de juiste hulp krijgen. Laat aan de rest van je omgeving zien hoe het leven eruit ziet als je liefde hebt voor de mensen. Je zult versteld staan van het resultaat!

"Wees niet haatdragend of wraakzuchtig, maar heb uw naaste lief als uzelf, want Ik ben de HERE" Liviticus 19:18








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...