dinsdag 28 augustus 2012

Een moeilijke taak

In mijn zoektocht door de bijbel kwam ik bij Filippenzen 2 uit. Hierin schrijft Paulus over de innerlijke houding van Jezus.

Filippenzen 2:1-11

Als u door uw verbondenheid met Christus zozeer bemoedigd en liefdevol getroost wordt, als u door de Geest één bent met elkaar, als u zich over elkaar ontfermt en liefdevol met elkaar omgaat, maak mij dan helemaal gelukkig door eensgezind te zijn, elkaar lief te hebben, één van hart en ziel te zijn en naar echte eenheid te streven. Wees niet egoïstisch en probeer niet de eer naar u toe te trekken, maar wees nederig en sla een ander hoger aan dan uzelf. Denk niet alleen aan uw eigen belang, maar ook aan dat van anderen. Blijf erop toezien dat uw innerlijke houding moet zijn zoals die van Christus Jezus, die, hoewel Hij de gestalte van God had, Zich niet heeft vastgeklampt aan zijn goddelijke rechten. Integendeel, Hij legde zijn grote macht en heerlijkheid af, nam de gestalte aan van een dienaar en werd een mens. Herkenbaar als mens, vernederde Hij Zich en gehoorzaamde tot het uiterste, zelfs tot in de dood aan het kruis. Daarom heeft God Hem de hoogste plaats en de allerhoogste titel gegeven, zodat in de naam van Jezus iedereen in de hemel, op aarde en onder de aarde zijn knieën zal buigen en tot eer van God de Vader openlijk zal erkennen: Jezus Christus is de Here!  (Het Boek vertaling)

In het stukje hierboven staan denk ik een aantal interessante dingen.
In de eerste zin komt drie keer liefhebben voor. Dat kan geen toeval zijn. In Mattheüs 22:37-39 zegt Jezus zelf : Jezus antwoordde: ‘Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit gebod is het eerste en het belangrijkste. Het tweede gebod komt op hetzelfde neer: “Heb uw naaste net zo lief als uzelf.'

 Een mooi Bijbelboek over liefde is 1 Corintiërs 13. Als voorbeeld vers 4-7 :  De liefde is geduldig, de liefde is vriendelijk, de liefde is niet jaloers. Zij doet niet gewichtig en is niet trots, zij kwetst niet, is niet egoïstisch en voelt zich nooit beledigd, zij neemt niemand iets kwalijk, zij is niet blij met onrecht, maar juist met de waarheid. De liefde beschermt altijd, heeft altijd vertrouwen, verwacht het altijd van God en houdt stand. (Het Boek vertaling) Daar staat nogal wat! We lezen het zo makkelijk, maar laten we het eens goed bekijken.

Liefde is geduldig. Als je iemand voor de zoveelste keer verteld dat iets anders moet, dan is het moeilijk om je geduld te bewaren toch? Dat is zeker bij bijvoorbeeld collega's zo, maar wat als je je geduld verliest als je kind weer eens iets doet wat niet mag, nadat je hem al zes keer achter elkaar gewaarschuwd hebt? Kunnen we dan ook nog geduldig blijven?

Kunnen wij werkelijk nooit jaloers zijn op iemand? Nooit trots zijn, of andere mensen kwetsen? Voelen wij ons nooit beledigd door iemand anders, die het misschien niet eens zo heeft bedoeld? Zelfs de liefde tussen man en vrouw gaat niet zo ver. Er zijn denk ik maar weinig huwelijken die dit soort liefde waar hier over gesproken wordt hebben. En natuurlijk zijn wij 'maar' mensen, maar het doel van ons moet wel zijn om naar die liefde te streven.
Het boek 1 Corintiërs 13 sluit in vers 13 af met: Kortom, er zijn drie dingen die blijven: geloof, hoop en liefde. Maar de liefde is het voornaamste.

Galaten 5:13-14 Broeders en zusters, God heeft u niet de vrijheid gegeven om te misbruiken en uw eigen zin te doen, maar om elkaar te dienen in een geest van liefde. De hele wet is immers samengevat in dit ene gebod: ‘Heb uw naaste net zo lief als uzelf.’

Hier staat meteen een antwoord voor de mensen die zich afvragen waarom bepaalde dingen gebeuren en waarom God dat niet tegenhoud. In vers 13 geeft Jezus aan dat God ons de vrijheid heeft gegeven om te kiezen: onze eigen zin doen, of naar God luisteren. En het juiste is niet altijd de makkelijkste weg.

Om terug te komen op de eerste Bijbeltekst; we moeten erop toezien dat onze innerlijke houding dezelfde moet zijn als die van Jezus. Jezus nam de gestalte van een dienaar aan. Hij stelde zich continue dienstbaar op. Dat moeten wij dus ook doen. Daarmee laat je de liefde naar een ander zien. Lukas 6:36 Heb net zoveel liefde en medeleven als uw hemelse Vader.

Het is het meest belangrijke en tevens het meest moeilijke om te doen. De ander net zo lief te hebben als jezelf. De ander precies hetzelfde gunnen als wat je jezelf gunt. Bij jezelf denken, als ik mijn auto daar neerzet dan weet ik hoe de buurman zich voelt. Ik zou het ook niet leuk vinden als hij zijn auto hier neerzet. Weet je wat? Ik zet mijn auto een plekje verder. Wie van ons doet dat ook daadwerkelijk? Denken of je het zelf leuk zou vinden en zo nee er iets tegen doen?

Als afsluiter nog een bekend gezegde:

Wat jij niet wilt dat jou geschied, doe dat ook een ander niet!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...