zaterdag 29 september 2012

Televisie-generatie



De normen en waarden

Wat zijn wij mensen toch slim en goed. In de loop der eeuwen hebben we ontzettend veel mooie en handige dingen uitgevonden. We zijn gaan varen, hebben 'karren zonder paarden' uitgevonden, er kwam licht in de donkere avonden (waardoor we ook langer konden doorwerken), de telefoon begon te rinkelen, radio's kwamen de huiskamer in, vliegen was best vreemd, maar tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld en dat alles is te volgen op de beeldbuis. Een geweldig medium, de televisie.
Familie amusement. Voor de gure winteravonden leuke en grappige programma's kijken. Beetje nieuws meepakken, en dat allemaal vanuit je luie stoel. Geweldig!

Als je de archieven in zou duiken van televisieland dan heb je een leuk tijdsbeeld van bepaalde perioden. Natuurlijk zwart-wit en kleur, maar ook de aard van de programma's laat goed zien hoe wij 'gegroeid' zijn als maatschappij. En nee, je hoort mij niet zeggen dat vroeger álles beter was. Maar het is wel mooi om te zien hoe de mannen vroeger de dames groetten door even hun hoed van het hoofd te tillen. Dat doen we tegenwoordig wel anders toch?

Tegenwoordig kijken we massaal naar programma's als:
Goede Tijden, Slechte Tijden. De hoofdrol word gespeeld door intriges, haat, vreemdgaan, bedrog, relaties tussen dezelfde seksen, geweld en ga zo maar door. En we zenden dat uit op een tijdstip dat onze tieners er ook naar kunnen kijken. Opvoedkundig goed bezig!? Als ik de Bijbel erop nalees kom ik toch dingen tegen waarvan ik denk: het staat er zo duidelijk, is het onwetendheid van de mens, of rebellie?
Romeinen 1:26-27 Daarom heeft God hen losgelaten en zijn hun slechte begeerten hun de baas geworden. Het is zelfs zo erg dat de vrouwen zich van een natuurlijk seksueel leven hebben afgekeerd en op tegennatuurlijke wijze met elkaar omgaan. En met de mannen is het al even erg. Die willen niets meer weten van een natuurlijke seksuele omgang met vrouwen, maar branden van begeerte naar elkaar. Mannen die schandelijke dingen doen met andere mannen! Zo ondervinden zij de straf die ze verdienen voor hun afdwalen van God.
Het gaat nog verder, maar dat heb ik er nu even niet bijgezet.

Deuteronomium 22:5 Een vrouw mag geen mannenkleren dragen en een man geen vrouwenkleren. Dat is iets afschuwelijks in de ogen van de HERE, uw God. 

In tegenstelling tot wat de meeste programma's ons tegenwoordig willen vertellen, hebben wij geen keus of we man of vrouw willen zijn en welke verplichtingen daar bij horen. Die staan vast. Een man is een man en trouwt met een vrouw.

We maken programma's om mensen te helpen bij hun scheiding!  We laten goed zien aan onze kinderen hoe je dat het beste kunt doen, zonder al teveel problemen door een scheiding kunt komen. Dat is tenslotte informatie die we allemaal nodig hebben, want vroeger of later gaat iedereen scheiden toch? Een heleboel huwelijken hoeven niet in een scheiding te eindigen, als iedereen zijn taak weet binnen het huwelijk. Het scheelt wel als men die weet vóórdat men gaat trouwen, maar ook na die tijd zal het een stuk beter gaan als men weet waar men voor staat. En je maakt mij niet wijs dat als je bijvoorbeeld 17 jaar getrouwd bent, dat dan ineens 'de koek op' is. We denken als een weggooi maatschappij. "Ik vind het eigenlijk niet meer zo leuk. Och, dan gooien we het toch gewoon weg." En dan maakt het niet meer zoveel uit of het om een plastic autootje gaat of een man of een vrouw. De beloftes verbreken, scheiden en klaar. 
Mattheüs 19:5-6 Een man zal zijn vader en moeder verlaten, zich bij zijn vrouw voegen en werkelijk één met haar worden.6 Zij zijn niet langer twee, maar één. En geen mens mag scheiden wat God heeft samengebracht. En vers 9 : Luister goed, Ik zeg u: iemand die zijn vrouw verlaat en daarna opnieuw trouwt, pleegt overspel. Tenzij zijn eerste vrouw gemeenschap met een andere man heeft gehad.

Verder kun je naar verschillende programma's kijken als je als tiener wilt weten hoe je je op vakantie moet gedragen. Zoveel mogelijk mannen/vrouwen versieren, vooral vlot door drinken, want als je niet onderuit gaat van de alcohol, dan hoor je er zéker niet bij. Ook dit is niks nieuws als ik 1 Petrus 4 lees. Vers 3 Er is genoeg tijd verknoeid met wat de ongelovigen fijn vinden: losbandigheid en verkeerde begeerten, drinkfestijnen, eetgelagen en onzedelijke feesten voor afgoden. Waarom we deze dingen doen? Omdat wij het oordeel van onze 'vrienden en omgeving' hoger achten dan het oordeel van God. (vers 4) Uw vroegere vrienden zullen het natuurlijk raar vinden als u niet meer meedoet met hun uitspattingen. Zij zullen u uitmaken voor alles wat lelijk is.

Ik denk dat dit allemaal mogelijk is omdat men zich van God afkeert. Een heleboel Nederlanders kennen God niet eens. Als je op straat zou gaan vragen, komen ze misschien met hele wazige antwoorden. Wij moeten binnen Nederland ook weer meer gaan evangeliseren.


Spreuken 19:16 Groeit het aantal goddelozen, dan neemt ook de zonde toe, maar de rechtvaardigen zullen hen overleven.


Op het moment dat men Het Woord echt kent, dan kan een mens ook een keus gaan maken. Het is nooit te laat om het slechte achter je te laten, en met een schone lei te beginnen.

Spreuken 28:13 Wie niet voor zijn zonden uitkomt, kent geen voorspoed, maar wie ze belijdt en zijn leven betert, kan rekenen op liefde en genade.




3 opmerkingen:

  1. Waardevolle post. Dank je wel, wij hebben besloten geen TV te nemen. Met alleen Internet wordt er al genoeg tijd van het gezinsleven afgesnoept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Scherpe blog! Ik ben het met heel veel eens. Zelf kijk ik zo min mogelijk tv. Maar ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik vaak over de volgende zin val: En geen mens mag scheiden wat God heeft samengebracht.

    Klopt, wat God heeft samengevoegd, scheide de mens niet. Maar....er staat duidelijk, wat GOD heeft samengevoegd/ samengebracht. Dus als de mens het wel scheidt, dan is mijn vraag: had God ze wel samengevoegd?

    Maar echt een goeie blog, thanks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. God heeft Adam gemaakt en Eva daarna bij Adam gevoegd. (Man-vrouw, geen man-man of vrouw-vrouw...dit terzijde). Het samenvoegen doet God dus al vanaf het begin. En de woorden "wat God heeft samengebracht, mag geen mens scheiden" zijn de woorden van Jezus. Ik denk dat Hij wel weet hoe de Vader erover denkt. En op de vraag of God de man en vrouw wel heeft samengebracht als de de mens beslist te scheiden....Ja, ik ben van mening van wel. Wij mensen besluiten om te scheiden, dat is niet iets wat God ons opdraagt te doen. Om dan te zegge: ik ga scheiden, dus God heeft ons niet samengebracht" vind ik te kort door de bocht. In de Bijbel wordt ook alleen maar over 'scheiden' gesproken als de vrouw vreemd gegaan is met een ander. En dan nog alleen omdat 'wij mensen' het anders niet trekken. Mattheüs 19:7-12 beantwoord het denk ik wel. Door te trouwen beloof je altijd bij elkaar te blijven. Sommige mensen kunnen zo'n belofte niet maken. Dan moet je ook niet trouwen volgens vers 12.

      Verwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...