zaterdag 22 september 2012

Haren, project x

Foto ANP
Respectloos....

21 september 2012. Een datum die ze in Haren niet snel zullen vergeten. Dan is er iemand jarig. Een goed bedoelde oproep op facebook loopt helemaal uit de hand. Al snap ik niet dat als je mensen uitnodigt  iedereen zich dan maar vrij voelt om te komen. Als dat zo zou zijn dan kunnen ze elke dag wel naar een 'feestje' gaan. Kijk maar rond op facebook, uitnodigingen genoeg. Waar ik wel benieuwd naar ben, is waar alle kadoos voor dat meisje zijn gebleven. Je komt toch niet naar een feestje zonder iets mee te brengen? In dit geval waren de bezoekers meer vergeten dan alleen het kado denk ik.

Op de site van de Volkskrant staat :"Een relatief kleine groep relschoppers is verantwoordelijk voor de ravage, meldt een woordvoerster van de politie zaterdag." Dat is het probleem. Het begint altijd met een paar mensen. Die weten anderen op te ruien om mee te gaan doen. Dat principe is al zo oud als de mensheid. Letterlijk. De gemeente heeft daar ook al rekening mee gehouden door de ME alvast achter de hand te houden. Wat ik zelf dan niet begrijp is dat mensen zich over laten halen om dingen te doen die anderen schade berokkenen. Zo word je normaal gesproken toch niet opgevoed? Of is dit weer terug te leiden op andere oorzaken binnen onze sociale maatschappij?

Wat opvalt is dat het merendeel van de mensen van het mannelijk geslacht zijn. Ik heb het dan over de kleine groep die de onrust veroorzaakt. Met alle middelen van tegenwoordig moet men toch weten wie die mensen zijn? Zeker als het vanuit het voetbalvandalisme komt. Raar trouwens dat het al zo ingeburgerd is dat we er aparte woorden voor maken. Maar dat terzijde. Als ze weten wie die mensen zijn, dan kunnen ze die mensen toch ook onderzoeken? Hun leven dan. Hoe is hun gezinssamenstelling is de eerste vraag die ik zou stellen. En het antwoord weet ik denk ik ook al wel. Gezinnen waar in dit geval de vader weinig tot geen enkele rol gespeeld heeft om welke reden dan ook. Misschien door scheiding, altijd weg om te werken of vroeg overleden, maar een echte vader figuur is er niet geweest. Dat weet ik bijna zeker. Als ze uit gewone gezinnen zouden komen betekend dat immers dat ze gewoon een steekje los zouden hebben? Want niemand die bij zijn volle verstand is doet dit soort dingen.

Mijn hoop is dan ook dat als deze mensen gearresteerd worden, want dat gaat wel gebeuren met alle beelden die er zijn, stop ze dan niet alleen eventjes in de gevangenis, maar kijk eens hoe hun eigen leven eruit ziet. En zit daar iets niet goed, doe er dan iets aan, anders los je dit soort escalaties nooit op.

Maar de vraag blijft natuurlijk, hoe je dan iets op sociale media moet zetten. Dat meisje wilde gewoon wat bekenden uitnodigen. Als anderen daar op reageren, kan zij toch eigenlijk niets aan doen? Het kan ons allemaal overkomen. Je zet iets op je pagina, en de halve wereld reageert erop. En ja je kunt aangeven dat het bericht alleen gelezen moet kunnen worden door vrienden en familie op facebook, maar reageer jij op alle uitnodigingen die op facebook staan? Iemand heeft hier dus een lontje aangestoken zou ik zeggen.

Laten we hopen dat dit allemaal snel is uitgezocht, en dat de verantwoordelijken voor de vernielingen snel achter de tralies zitten. En laat ze het maar voelen, doe een lange straf en een hoge geldboete. We moeten een beetje af van de 'mietjes-mentaliteit' van het rechtssysteem hier in Nederland. Openbare vernielingen en opruiing mag best fors gestraft worden.

1 Corinthiërs 1:10 "Maar, broeders en zusters, in de naam van de Here Jezus Christus smeek ik u eensgezind te zijn. Maak het met elkaar in orde, zodat u weer een van hart en ziel bent."

Als wij als één blok staan, dan laten wij ons niet beïnvloeden door een paar mensen die proberen anderen op te stoken onwettige dingen te doen. Als wij sterk staan in ons geloof in onszelf, dan zijn wij zeer moeilijk over te halen. Jacobus 1:14 "Het zijn uw eigen slechte verlangens die u in verleiding brengen".

Lukas 17:1 "Op een dag zei Jezus tegen zijn leerlingen: ‘Verleidingen zullen er altijd zijn. Dat is onvermijdelijk. Maar degene die de verleidingen veroorzaakt, zal het slecht vergaan."
Ja, als er veel mensen bij elkaar zijn zullen er een paar zijn die je proberen aan te zetten tot dingen die niet goed zijn. Ze zullen proberen jou daartoe te verleiden. Dan is het belangrijk dat je sterk genoeg in je eigen schoenen staat en genoeg respect voor jezelf hebt ook, om die verleiding te weerstaan. Onthoud dat de mensen die de verleiding veroorzaken, harder gestraft zullen worden dan de 'uitvoerders'.

22-09-2012

2 opmerkingen:

  1. Deze gebeurtenis konden wij goed begebruiken om onze dochter van 12 uit te leggen dat ze haar Facebook echt een eindje moest afsluiten ( alleen vrienden).
    Mooi artikel heb je geschreven. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad een goed idee om voorzichtig te zijn met wat je allemaal op internet zet. Aan de andere kant mag je ook blijven vertrouwen in het gezonde verstand van de mens.

      Verwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...