zondag 16 september 2012

Vergeven

Als ik zo nu en dan eens in de krant kijk, dan weet ik weer waarom ik niet zoveel lees. Vandaag ook weer een alarmerend bericht:


"Vader aangehouden voor poging doodslag baby
LEEUWARDEN - De politie heeft zaterdagavond een 32-jarige vader van een baby uit Leeuwarden aangehouden voor poging tot doodslag/zware mishandeling van zijn kind. Dat meldde de politie zondag.

De man werd, vermoedelijk onder invloed, lopend in zijn woonplaats gezien, terwijl hij volgens omstanders het kind zo ruw behandelde dat ze vreesden voor de gezondheid van het kind.
Gealarmeerde agenten zagen de man later inderdaad ruw omgaan met zijn kind, op enig moment hield hij het zelfs bungelend aan een armpje in de lucht. De man verzette zich tegen zijn arrestatie maar kon worden ingerekend.

De baby is onderzocht in het ziekenhuis en bleek ongedeerd.
(zondag 16-09-2012)"

Helaas zijn deze berichten geen uitzondering. Daarnaast stond namelijk dit bericht:


"Man rijdt in op agenten
PUTTEN - De politie heeft zaterdagavond in Putten (Gelderland) een man gearresteerd die inreed op agenten die bezig waren met een alcoholcontrole.

De man wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat heeft de politie zondag gemeld.
De man kwam uit de richting van het centrum van Putten en verhoogde zijn snelheid toen hij in de buurt van de controle kwam.

Hij reed daarbij in de richting van de agenten. Die konden nog net op tijd wegspringen. De politie heeft toen de man een tijdlang achtervolgd en wist hem uiteindelijk aan te houden. De man bleek te veel te hebben gedronken, aldus de politie.
(zondag 16-09-2012)"

En helaas zie je steeds meer van dit soort berichten. Komt het door de crisis dat men weer meer naar de drank lijkt te grijpen? Dat we elkaar de schuld geven van wat er in ons leven gebeurt? Laten wij die destructieve gevoelens bij ons hart komen en leven er vervolgens naar? Als je de bovenstaande berichten bekijkt, dan hoor je 'deskundigen' alweer zeggen:" komt vast doordat hij of een moeilijke jeugd heeft gehad, of de problemen die hij nu heeft zijn te groot om onder ogen te zien." Gedeeltelijk hebben ze misschien wel gelijk.

Misschien ligt het ook wel aan de drank? Voor de drank waren ze misschien niet zo agressief? En men heeft drugs toch ook verboden, waarom dan drank niet als het een zelfde uitwerking heeft?

Misschien hebben ze teveel wrok naar andere mensen toe? Is dat misschien ook een idee? Een baas die dwars ligt, een vrouw die zeurt of kinderen die niet luisteren. Misschien hebben ze zelf wel een fout gemaakt die ze zichzelf niet kunnen vergeven......Wat zeg ik hier nu als laatste? Die ze zichzelf niet kunnen vergeven...
Kan vergeven dan een oplossing zijn? We zeggen het wel zo vaak toch? "Ik zou mezelf nooit kunnen vergeven als.....enz." Waar komt dat dan vandaan?

Wij mensen zijn maar mensen. Daar bedoel ik mee dat we allemaal wel eens iets doen waar we later spijt van hebben, of waarvan we weten dat de ander het als vervelend heeft ervaren. Kleine dingetjes kunnen we vaak nog wel mee leven, maar als het effect wat groter wordt, dan merken we dat ook gelijk in ons doen en laten. Als we bijvoorbeeld niet helemaal de waarheid vertellen, dan kunnen we diegene die we belogen hebben vaak niet meer langdurig recht in de ogen aankijken, of we beginnen het warm te krijgen als we die persoon onverwacht tegen komen. We weten echter allemaal wat we daaraan kunnen doen. Juist, alsnog de waarheid vertellen. Onze 'zonde' opbiechten dus. En door het op te biechten vragen we gelijk vergeving aan die persoon en we zeggen het spijt me. En vergeven is inderdaad belangrijk, het komt niet voor niets voor in het gebed dat Jezus ons leerde, het 'Onze Vader'.

Waarom werken programma's als 'Het spijt me'? Ze werken op dezelfde formule. Mensen die elkaar ooit iets aangedaan hebben, of zelfs niet weten dat er iets gebeurd is, maar omdat anderen het wel zo voelen jaren niet met elkaar praten. Doel is om het spijt me tegen de ander te zeggen, en daarmee dus vergeving te vragen. Het principe is goed, ikzelf zou het alleen niet via een tv-programma doen.

God wil dat wij altijd eerlijk zijn tegen elkaar en onszelf. Ik heb het al vaker aangehaald, maar Efeziërs 4:25-32 "Houd op met liegen. Vertel elkaar de waarheid, want wij horen bij elkaar en zijn delen van hetzelfde lichaam. Als u kwaad bent, laat dan geen wrok in uw hart opkomen, want dan zondigt u. Zorg ervoor dat u uw boosheid voor het einde van de dag weer kwijt bent. Geef de duivel geen schijn van kans. Wie een dief is, moet ophouden met stelen. Steek liever uw handen uit de mouwen en verdien eerlijk uw eigen brood. Dan kunt u nog eens iemand helpen die gebrek heeft. Laat er ook geen vuile taal uit uw mond komen, dat doet alleen maar kwaad. Zeg op het juiste moment het juiste woord, iets dat de mensen helpt en goed doet, zodat zij genade ontvangen. Doe de Heilige Geest geen verdriet, Hij staat immers borg voor u tot de dag van de volle bevrijding komt. Doe alle wrok, woede en haat uit uw leven weg. Vloek niet, maak geen ruzie en beledig elkaar niet. Vermijd alles wat slecht is. Wees in plaats daarvan vriendelijk en liefdevol voor elkaar. Vergeef elkaar, zoals God uw zonden heeft vergeven om wat Christus voor u deed."

Dit zegt denk ik al weer meer dan genoeg. Roddelen valt hier dus ook onder. "Geen vuile taal". Op het moment dat je roddelt, geef je een ingang aan satan om op het gevoel te gaan werken. En wij mensen zijn daar zo gevoelig voor. Ook al denk je dat jij er geen last van hebt. Denk maar eens goed na, en ik weet zeker dat iedereen die dit leest, ergens wel een roddel gehoord heeft, of er zelf één heeft verteld. Dat is namelijk één van de standaard manieren van satan om de schapen van de kudde af te zonderen, zodat ze een makkelijkere prooi voor hem worden. En daarom is vergeven zo belangrijk. Doe je dat niet, dan verder van de kudde af, waardoor je ook in het leven verder af zult zakken. Van meer roddels vertellen, naar liegen, bedriegen, vernederen, bedreigen, mishandelen en ten slotte moorden.

Denk je dat dit overdreven is? Dan daag ik je uit om de komende week de krant in de gaten te houden en ook de binnenlandse berichten goed te bekijken. Want hier in Nederland gebeurt al genoeg. Kijk de artikelen maar eens na, en denk daarbij eens wat zo iemand kan bewegen om bepaalde dingen te doen.

Kijk eens naar de artikelen die in het begin van de blog staan. Deze mannen hadden allebei gedronken. In het eerste artikelen is het kind het slachtoffer. Wat kan een kind verkeerd gedaan hebben, een baby? Niets! Misschien huilt het teveel in de ogen (oren) van de vader. De beste man maakt misschien lange dagen, wie weet is zijn vrouw net weggelopen, maar rechtvaardigt dat zijn handelen? Denk het niet.

Het tweede artikelen, ook drank in het spel. Deze man denkt door de agenten die staan te controleren op drank in het verkeer om te rijden, weg te komen met het dronken achter het stuur zitten. Waarom hij in die toestand achter het stuur zit, ach, doet het er echt toe? We weten allemaal dat het niet kan, en welke gevolgen het kan hebben. Niet alleen voor die man, maar ook voor anderen op de weg.

Romeinen 14 zegt hoe we het beste met anderen om kunnen gaan. Leven met anderen zonder aanstoot te nemen of je te gaan ergeren aan dingen die er eigenlijk niet toe doen, doe je als volgt:
vers 12-13 "Wij zullen ons persoonlijk voor God moeten verantwoorden.  Houd ermee op elkaar te veroordelen. U kunt beter deze maatstaf aanleggen: doe niets waardoor andere gelovigen in verwarring komen of waaraan zij zich ergeren."

Het is mogelijk dat men tot drankgebruik 'gedreven' wordt door toedoen van anderen. Het is bijna niet mogelijk als je voorgaande in praktijk brengt, maar stel het gebeurd. Troost je dan met de tekst uit Lukas 17 "Verleidingen zullen er altijd zijn. Dat is onvermijdelijk. Maar degene die de verleidingen veroorzaakt, zal het slecht vergaan." En hoe slecht staat er gelijk achter, maar dat mag je zelf opzoeken.

Een kleine opsomming van 'verkeerde dingen' vinden we in Galaten 5:19-21 "Het is duidelijk wat de zondige natuur voortbrengt: overspel, ontucht, vuiligheid en losbandigheid,20 afgoderij en spiritisme, haat, ruzie, nijd, drift, rivaliteit, onenigheid, sektarisme,21 jaloezie, dronkenschap, onmatigheid en meer van dergelijke dingen."

Kern van het verhaal is eigenlijk dat we allemaal wel stomme dingen doen in het leven. Dat is op zich helemaal niet vreemd. Wij zijn tenslotte 'maar' mensen. Belangrijk is alleen wel wat je er daarna aan doet. Laat je het sudderen zodat satan de kans krijgt om zijn invloed uit te breiden? Of pak je het bij de kop en zorg je ervoor dat het opgelost wordt. Wacht niet op een tv-programma dat misschien over 5 jaar uitgezonden gaat worden, nee doe het op eigen kracht. Stap op die persoon af en zeg tegen hem of haar dat het je spijt en vraag om vergeving. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het leven daarna een stuk verdraagzamer en prettiger wordt! En pas natuurlijk gelijk datgene aan wat niet goed is geweest.

Enkele teksten waarin over vergeving gesproken wordt.

" Maar de Heilige Geest brengt ons tot betere dingen: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, mildheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing." (Galaten 5:22)

Colossenzen 3:13 " Verdraag en vergeef elkaar als iemand iets tegen u heeft. Volg hierin het voorbeeld van Christus, die u zonder meer vergeven heeft."

Mattheüs 6:13 " Want als u de mensen vergeeft wat zij verkeerd hebben gedaan, zal uw hemelse Vader ook u vergeven wat u verkeerd hebt gedaan."

2 Corinthiërs 2:7 "Het is nu tijd om hem te vergeven en te bemoedigen. Anders wordt hij zo verbitterd en ontmoedigd dat hij er nooit meer bovenop komt." Hier vinden we letterlijk dat als men het te lang laat sluimeren, je bitter wordt en dat wordt alleen maar erger.

Het moge duidelijk zijn. Leef een goed leven, leef dat er niets op je aan te merken is en laat zien dat je een Christen bent. Zijn er dingen die je niet kunt volbrengen, vraag dan niet alleen God om vergeving, maar ook de betreffende persoon.

Deze week gaan we (naast het bijhouden van de krant) ook diep in onze gedachten kijken. Ik weet zeker dat een ieder van ons iemand heeft waar je niet altijd even fijne gevoelens bij hebt. Wij gaan deze week bij die persoon langs en vertellen hem of haar dat wij hen vergeven en dat wij ook om vergeving vragen voor de dingen die wij niet goed gedaan hebben, of anders hadden kunnen doen. Lijkt je dat geen mooie uitdaging voor deze week?
Ik ben benieuwd hoeveel mensen blij gemaakt gaan worden deze week !

Laat het maar weten zou ik zeggen !

(kleine test: zou je de mannen in de krantenknipsels kunnen vergeven voor wat ze gedaan hebben?)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...