dinsdag 5 november 2013

Vrouwen als voorganger?

In deze tijden is een onderwerp als deze riskant, en misschien 'licht ontvlambaar'. Vrouwen zijn immers gelijk aan de man, dus alles wat een man doet, kan een vrouw ook doen. Maar is alles wat kan, ook goed? We kunnen ook chemische wapens maken, maar is dat goed? We kunnen het hart van een mens opereren, maar is dat goed?

In de Bijbel wordt niet gesproken over vrouwelijke priesters. Wel een hogepriesteres, Izebel, priesteres van de afgod Baäl. Er zijn wel vrouwelijke profeten. Richteren 4 verhaald over de profetes Debora.

1 Timotheüs 2: 8-15
Daarom wil ik dat als mannen hun handen opheffen om te bidden, zij eerlijk en oprecht zijn, zonder enige twijfel of bitterheid in hun hart.  En de vrouwen moeten bescheiden zijn, nuchter en netjes in hun kleding en gedrag. 10 Gelovige vrouwen moeten opvallen door hun vriendelijkheid en goedheid, niet door opvallende kapsels, sieraden of dure kleren.  Vrouwen moeten nederig zijn en rustig luisteren naar wat hun geleerd wordt.  Ik laat niet toe dat een vrouw een man onderwijst of de baas over hem is. Zij moet zich in de samenkomsten rustig houden,  omdat God eerst Adam heeft gemaakt en pas daarna Eva.  Omdat Eva, en niet Adam, zich heeft laten verleiden en Gods gebod heeft overtreden.  Maar God zal haar daarvan bevrijden door haar vermogen kinderen te baren, als zij tenminste op Hem blijft vertrouwen en een rustig leven leidt, vol liefde en soberheid.

Hier vinden we dat een vrouw een man niet mag onderwijzen, en dat zij zich in de samenkomsten rustig moet houden. Paulus is daar heel duidelijk over. Misschien staat het in het derde boek nog iets duidelijker:

1 Timotheüs 3:2-3  Dit is belangrijk om te onthouden: als iemand graag een leidende rol in de gemeente wil hebben, is dat een goed verlangen. Wel, zo’n leider moet een goed man zijn en op zijn leven mag niets aan te merken zijn.
Er worden nog meer voorwaarden gesteld voor iemand die leider wil zijn, maar het gaat er nu even om dat hier alleen over een man gesproken wordt. (Al is een belangrijke voorwaarde ook dat de man zijn gezin onder controle moet hebben, hoe kan hij anders een gemeente leiden?)  Later in het boek wordt ook de vrouw genoemd, echter wordt hier de vrouw van de leider of helper bedoeld (vers 11). Ook zij moet zuiver zijn en van onbesproken gedrag.

In 1 Korinthiërs 11:3 staat dat Jezus hoofd van de man is en de man hoofd van de vrouw (gezin) en God is het hoofd van Christus. Dit wijst er niet op dat de man beter is, hij heeft alleen andere verantwoordelijkheden. En vrouw kan misschien spreken in de gemeente, maar kan geen voorganger zijn. Niet volgens de bijbel tenminste. Door emancipatie en feminisme gebeurt het misschien wel, maar het komt in de bijbel niet voor. Zij zullen dan ook niet blij zijn met vers 9: God heeft immers de vrouw voor de man gemaakt en niet de man voor de vrouw.

Efe 5:22-24 Vrouwen, voeg u naar uw man net zoals u zich voegt naar de Here. De man leidt zijn vrouw, zoals Christus zijn Gemeente leidt, Hij gaf zijn leven om haar te redden! Dus, vrouwen, u moet zich in alles naar uw man voegen, zoals de Gemeente zich naar Christus voegt.

Dit houd nogmaals niet in dat de man beter is dan de vrouw. In vers 25-30 staat:
Mannen, geef uw vrouw dezelfde liefde als Christus aan zijn Gemeente gaf, toen Hij Zich volledig voor haar opofferde. Christus zonderde zijn Gemeente voor Zichzelf af. Zijn woord was als een bad dat haar reinigde. Hij wilde dat de Gemeente stralend voor Hem zou staan, volmaakt, zonder vlek of rimpel. Zij moest heilig en zuiver zijn. Zo moeten ook de mannen hun vrouw liefhebben en verzorgen als hun eigen lichaam. Want als de man zijn vrouw liefheeft, heeft hij ook zichzelf lief. Geen mens haat zijn eigen lichaam, maar verzorgt en voedt het, zoals ook Christus zorgt voor de Gemeente, zijn lichaam, waarvan wij deel uitmaken.
Dat is nogal een liefde die je aan je vrouw moet geven! Hier blijkt al wel uit dat de vrouw zeker niet minder is. De gemeente is ook niet minder als Christus, Hij gaf zelfs Zijn leven ervoor! Dan moet het toch wel wat waard geweest zijn. Zo moet de man ook naar zijn vrouw kijken. In vers 33 wordt het als volgt samengevat:
Voor ieder van ons persoonlijk komt het hierop neer: de man moet net zoveel van zijn vrouw houden als van zichzelf en de vrouw moet haar man respecteren.



Natuurlijk zullen er verschillende meningen zijn. ' Vroeger was het normaal dat de vrouw niet meedeed' hoor ik sommigen al zeggen. 'Dat is niet meer van deze tijd'. Geldt dat dan alleen voor dit onderwerp, of is de hele bijbel verouderd? Klopt de bijbel niet meer of zijn wij ergens in de geschiedenis een verkeerde weg ingeslagen? Was de wereld goed zoals God het heeft bedoeld of hebben wij mensen de wereld beter gemaakt in de loop der tijden? Is de bijbel voor christenen niet hét boek met alle antwoorden? 
Sterker nog, staat dit alles ook al niet beschreven in de bijbel bij de aankondiging van de eindtijd? 

1 opmerking:

  1. Ik ben zelf niet opgegroeid met het idee dat een vrouw als voorganger of theologe voor gaat in de dienst en al helemaal niet als zij ook nog eens het Heilige Avondmaal bediend. Ik had laatst een gesprek daarover, de persoon in kwestie zei dat het geen over vrouwen in de bijbel in een andere tijd was geschreven en eigenlijk niet voor deze tijd goldt.. ik was verbaasd erover, verbaasd over het geen wat die persoon zei. Eigenlijk zei hij ronduit dat de bijbel niet toepasbaar is op deze tijd... maar wat is de bijbel dan wel vroeg ik, geen antwoord. Als er in onze gemeente van de baptisten gemeente hier in ede dit wel word toegestaan ik dan maar thuis blijf. Ik wil niet zeggen dat de vrouw in kwestie geen goede spreker kunnen zijn, maar zij mist het gezag, de uitstraling van een man. Een man hoort het gezicht te zijn van Christus en straalt dit ook uit in de gemeente. Helaas word door druk van buiten af en vanuit de wereld de bijbel over dit soort uitspraken als kwetsend ervaren en kan de vrouw net zo goed spreken. Ik ben van mening dat wij dan ongehoorzaam zijn aan het geen de bijbel leert en onderwijst. Voor de wereld is dit achter haald , ouderwets , discrimineren en laag dunkend denken over de vrouw in het algemeen. Ik ben en blijf van mening dat de man niet voor niets als eerste is geschapen, als hogepriester is geroepen , als discipel en leraar en vader van het gezin het hoofd is, zoals Christus dit is over de gemeente. dit om de simpele rede denk ik , hij straalt Christus uit over zijn gezin , werk , gemeente enz. En inderdaad gaan we steeds meer dit zien in de komende eindtijd en zullen bijbelse normen en waarde vervagen ook binnnen het gezin. Twee mannen / vrouwen die getrouwd met het zelfde geslacht noemt men een gezin , heeft de zelfde rechten als man en vrouw enz. Alle bijbelse normen en waarde worden overhoorde gegooid letterlijk. Hele generaties worden zo in hun geest misvormd en komen zo in opstand tegen de normen en waarde van Gods woord, omdat die waarde en normen niet passen in hun denken. Dit zie je nu al gebeuren binnen de unie der baptisten en dat vind ik erg jammer maar ook zorgelijk. Ook dat er op een grove wijze belachelijk veel geld word verdiend en men gelijkvormig worden aan deze wereld en de bijbel als een management boek zien, waar je rendement uit kunt halen en veel heel veel geld mee kunt verdienen. Terug naar de vrouw, ik vrees dat het gezag van Christus voor de gemeente vervaagd en meer en meer de geest van deze wereld een plek krijgt binnen de gemeente en zo de gemeente op een dwaalspoor zet en straks niemand meer bezwaar heeft dat er een homo /lesbiene voor gaat en zichzelf ook als echtgenote en moeder ziet, ik vrees dat die deur reeds wagenwijdt open is gezet en de ware christen vervolgd zal gaan worden door zijn eigen mensen / gemeente net als in de dagen van Saulus (Paulus ). Dit vrees ik voor de toekomst.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...