zaterdag 25 januari 2014

De Schrift

Hoe waar is de bijbel?

Volgens mij is de bijbel tijdloos. Soms lijkt het voorspellend, soms een beschrijving van de geschiedenis, maar soms ook precies het antwoord gevend op een vraag die je hebt.

Neem als voorbeeld eens 2 Timotheüs 3. Het begint met een beschrijving die bij het naderende einde van deze aarde hoort. Oordeel zelf maar of je hier enkele of misschien wel meerdere symptomen van herkent....

2 Timotheüs 3:1-5a
Weet dat de laatste dagen zwaar zullen zijn. De mensen zullen egoïstisch zijn, geldzuchtig, zelfingenomen en arrogant. Ze zullen God lasteren, geen ontzag tonen voor hun ouders, ondankbaar zijn en niets heilig achten. Ze zullen harteloos zijn, onverzoenlijk, lasterziek, onbeheerst en wreed. Ze zullen het goede haten en onbetrouwbaar, roekeloos en verblind zijn. Het genot zullen ze meer liefhebben dan God, ze zullen de schijn van vroomheid ophouden, maar de kracht ervan miskennen. 

Iets bekends gelezen in de bovenstaande verzen? Ik denk dat iedereen hier wel iets in herkent. De bijbel is maar een paar duizend jaar oud, maar nog steeds actueel. Het is nog steeds toepasbaar, ook in deze 'moderne' tijd waarin we vergeleken met toen zoveel 'vooruitgang' hebben geboekt.

2 Timotheüs 3:16-17
Elke schrift tekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust.

Hier vind ik onder andere de reden waarom het lezen van de bijbel niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor anderen om je heen. Je wordt toegerust  voor het doel in je leven. Je leert hoe je met anderen om moet gaan. Je leert de geheimen van het leven. En dat allemaal gegeven door God. Als je voetballer wilt worden wordt je toch ook liever getraind door Johan Cruijff dan door Johan Derksen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...