maandag 27 januari 2014

Spreuken aan de wand (4)

Spreuken 4

Laat je beschermen door wijsheid.

In Spreuken 2 hadden we gelezen dat wijsheid van God komt. We lazen hierin echter ook dat wij er zelf wel moeite voor moeten doen om het verder te ontwikkelen. In Spreuken 4 lezen we dat Salomon verteld wat zijn vader David hem leerde. Het is trouwens de plicht van elke ouder om de kinderen aan te moedigen om wijsheid te zoeken. David legde daar ook nog eens de nadruk op voordat hij overleed (1 Koningen 2:1-9)

David leerde zijn zoon Salomon dat het najagen van wijsheid en het naleven ervan zeer veel voordelen had in het leven. We lezen in het begin van spreuken 4 dat het je beschermt en behoed, je aanzien en eer geeft en zelfs 'je jaren verlengt'. Dat is nog eens een mooi vooruitzicht. Het is alleen niet altijd zo makkelijk om te doen wat wijs is. Wijsheid laat je zien waar je gaat op je levensweg, het geeft licht daar waar jij je voeten neer wilt zetten. Zo zul je niet struikelen. Soms komt er echter wel eens een wolkje voor de zon die je pad belicht. Een wolk in de vorm van een vriend of kennis die je vraagt met iets mee te doen waarvan je weet dat het niet goed is volgens de wijsheid (kennis) die je ontwikkeld hebt in de loop der jaren. Maar als je 'nee' zegt, is dat moeilijk uit te leggen aan die vriend. 

Elke dag maken wij een keuze tussen dat wat goed en dat wat fout is. Elke dag kunnen wij uit die twee dingen kiezen. Bewaar de wijsheid in je hart en bescherm je hart (vers 23). Maak van daaruit de keuzes die je dagelijks maakt. Zorg ervoor dat je iedereen ten allen tijden recht in de ogen aan kunt kijken, en dat je niet van schaamte je hoofd af hoeft te wenden als men je iets vraagt of verteld. Door altijd met de waarheid in je hart te leven, zul je met een vaste tred je levensweg bewandelen. Met een rechte rug en opgeheven hoofd zul je elke situatie aan kunnen. Mensen zullen dit zien en je vragen hoe het komt dat jij zo zeker kunt zijn in dit leven. Je antwoord zal dan alleen maar kunnen zijn dat het komt door de wijsheid die je van God ontvangen hebt komt. God heeft het in je gelegd en je ouders dienen je erop te wijzen dat je daarmee aan het werk moet.

Spreuken 4, naar mijn idee een heel mooi gedeelte uit het hoofdstuk. Het verteld duidelijk dat de mens zelf geen wijsheid kan vergaren, maar dat het een gave van God is. Zoals andere gaven moeten wij ook voor deze gave moeite doen om het te ontwikkelen. Vaak zijn we liever lui dan moe en geven dan God de schuld dat wij iets niet kunnen, terwijl we zelf geen moeite willen doen en hopen dat het ons 'aan komt waaien'. Wijsheid en kennis vergen onderhoud. Dagelijks wordt het getest en dagelijks worden wij uitgedaagd om de juiste keuzes te maken. Als je de richtlijnen die David hier zijn zoon Salomon meegaf volgt, dan zijn ook wij in staat om naast alles wat we dan kunnen kiezen, wijsheid te kiezen boven alle wereldse zaken. (1 Koningen 3:9) 

Moeten wij wachten tot God naar ons toekomt en vraagt wat we willen hebben? Of moeten we wachten tot we een bepaalde bediening krijgen voordat we er recht op hebben? Nee, we kunnen het in gebed aan God vragen en Hij zal het ons geven. (Jacobus 1:5) 

Als afsluiting het laatste gedeelte van Spreuken 4:

20 Mijn zoon, heb aandacht voor mijn woorden,
geef aan mijn uitspraken gehoor.
21 Houd ze steeds voor ogen,
bewaar ze in het diepste van je hart.
22 Ze zijn het leven voor wie ze aanvaarden,
sterken heel het lichaam als een medicijn.
23 Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart,
het is de bron van je leven.
24 Neem nooit leugens in de mond,
laat geen bedrog over je lippen komen.
25 Je moet elk mens recht in de ogen kunnen zien,
nooit je ogen hoeven neerslaan.
26 Effen de weg waarover je gaat,
dan loop je met vaste tred.
27 Wijk niet af naar rechts, wijk niet af naar links,
wijk alleen uit voor het kwaad.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...