zaterdag 29 maart 2014

Levensonderhoud

Zijn wij gezegend?

Er zijn tegenwoordig zeer veel huishoudens die het heel erg krap hebben. Veel mensen zijn werkloos, de voedselbanken zijn ontzettend druk en het aantal mensen dat onder de armoedegrens moet leven is zeer hoog. Situaties waarin je makkelijk alle hoop verliest en uit alle macht gaat proberen om meer geld te krijgen. Om elke dag weer te kunnen voorzien in de behoeften van je gezin. Misschien ga je wel gokken, of gebruik je je laatste geld om een lot te kopen. Helaas win je nooit wat.

Ook binnen mijn eigen gezin is het wel eens moeilijk rondkomen elke maand. En daar had ik in het begin best wel veel moeite mee, zoals iedereen dat wel heeft in zo'n situatie. Ik maakte me zorgen of er wel genoeg geld was om naar het werk te komen, of er nog genoeg eten zou zijn aan het eind van de week en ga zo maar door. Tot ik op een moment het helemaal uit handen heb gegeven. De bijbel verteld duidelijk hoe God voor Zijn mensen zorgt. Het volk Israël krijgt in de woestijn te eten bijvoorbeeld. Nog duidelijker wordt het als Jezus tegen Zijn discipelen spreekt. In Lucas kun je lezen hoe God over mensen, maar ook over jóu denkt, en hoe Hij zal zorgen dat het goed met je gaat.

Lucas 12:6-7
Wat kosten vijf mussen? Bijna niets. Toch vergeet God er niet één van. Hij weet zelfs hoeveel haren je op je hoofd hebt! Wees dus nooit bang. Je bent Hem veel meer waard dan een hele zwerm mussen.

Met andere woorden; God kent je door en door. Hij heeft je tenslotte gemaakt!

Lucas 12:22-25
Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Maak je geen zorgen over je levensonderhoud, over wat je zult eten of aantrekken. Want het leven is meer dan voedsel en kleding alleen. Kijk eens naar de kraaien. Die zaaien en oogsten niet en ze hebben geen voorraadkamers of schuren. Toch gaat het hen goed, want God geeft ze te eten. Wel, jullie betekenen toch veel meer voor Hem dan die vogels! Waar zijn zorgen trouwens goed voor? Kun je je leven erdoor verlengen? 

Nee, dit stukje is geen vrijbrief om maar niet meer te werken. Jezus zegt hier alleen dat het geen nut heeft om je zorgen te maken. Probeer je zorgen om te zetten in het vertrouwen op God dat Hij voor je zal zorgen. Hij zal voorzien in de dingen die je nodig hebt.

Lucas 12:29-31
Denk toch niet altijd aan eten en drinken. Ik wil niet dat jullie je daarover ongerust maken, zoals de andere mensen. Je hemelse Vader weet heel goed wat je nodig hebt. Wees dus in de eerste plaats bezig met het Koninkrijk van God, dan zorgt Hij wel dat je die andere dingen ook krijgt.

"Wees dus in de eerste plaats bezig met het Koninkrijk van God, dan zorgt Hij wel dat je die andere dingen ook krijgt." Als je dus met God bezig bent en Zijn Woord, dan zorgt God voor eten, kleren, onderdak enzovoorts. Dat staat er toch? En of dat klopt? Het Woord van God is betrouwbaar, Hij liegt nooit. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat Hij zo werkt. Afgelopen week is dat weer eens bevestigd. En God werkt niet door loterijen of gokspelen. Nee, God werkt door mensen. God stuurt mensen op je pad, die jou kunnen helpen bij wat je op dat moment nodig hebt. Zo heeft God afgelopen week iemand op het hart gegeven om ons een een bepaald bedrag te sturen. Zeer welkom in deze tijden, dat begrijpen jullie.

Zo werkt bidden dus altijd. Misschien wordt het niet gelijk voor je opgelost, maar God zal andere mensen aansturen om jou te voorzien. En dit is niet de eerste keer dat dit bij ons gebeurd is, dus het is ook geen 'toeval'. God is trouw en God is goed. Heb vertrouwen en blijf goed om je heen kijken wat God tegen je wil zeggen.

Ik wens iedereen een gezegende week toe.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind dit een heel mooi stukje. Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Amen! En vooral ook goed dat je aangeeft dat het niet de bedoeling is om op ons lauweren te gaan zitten. We moeten Hem niet verzoeken. Wel Hem dienen en Hem vertrouwen en onze zorgen aan Hem overdragen en het dan ook loslaten. Hij weet wat we nodig hebben en Hij geeft het ons wanneer we het nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...