zondag 27 juli 2014

Oordelen

Worden wij niet be(ge)oordeelt ?


Als je tegenwoordig eens rondvraagt, of praat met mensen over het geloof, dan is de nieuwe stroming ervan overtuigd dat Jezus niet oordeelt, en wij dus ook niet mogen oordelen. Maar is dat ook zo? Jezus heeft inderdaad gezegd dat Hij een nieuwe wet voor ons heeft. Liefde was het belangrijkste. Maar was het God niet die zelf zei dat Hij zijn kinderen tuchtigt uit liefde? Als een kind iets doet wat niet mag, dan bestraf je dat kind, op welke manier dan ook. Iemand bestraffen doe je pas nadat hij/zij veroordeelt is. Opvoeden wordt dus eigenlijk best moeilijk zonder te (ver)oordelen. 

In Romeinen 8 staat het bekende vers: Er is geen veroordeling voor wie van Jezus Christus zijn.
Geen veroordeling. Dat staat er inderdaad. Er staat ook: voor wie van Jezus Christis zijn. Wie zijn dan van Jezus? Zij die van Jezus Christus zijn doen niet meer hun eigen zin, maar laat zich lijden door de Heilige Geest. (vers 4)

1 Het is duidelijk dat mensen die van Christus Jezus zijn, niet veroordeeld zullen worden. 2 Doordat u met Christus Jezus verbonden bent, geldt voor u de nieuwe wet: de wet van de Geest, de wet van het leven. U bent losgemaakt uit de wurgende greep van de zonde en bevrijd uit de macht van de dood. 3 Het was voor de wet niet mogelijk te bevrijden, omdat zij stukliep op de zwakheid van de menselijke natuur. Daarom heeft God zijn eigen Zoon als mens in het zondige bestaan gestuurd. Om ons te bevrijden van de zonde heeft Hij het oordeel van God op Zich genomen. 4 Nu wordt aan de eis van de wet voldaan, want wij doen niet meer onze eigen zin, maar laten ons leiden door de Heilige Geest. 5 Wie zijn eigen zin doet, denkt en leeft alleen op natuurlijk vlak. Maar wie zich door de Heilige Geest laat leiden, denkt en leeft geestelijk. 6 Het doen van uw eigen zin leidt ten slotte tot de dood. Maar de kracht van de Heilige Geest brengt ons leven en vrede. 7 Onze eigen zin gaat recht in tegen de wil van God. Hij onderwerpt zich niet aan Gods wet en kan dat ook niet. 8 Mensen die alleen maar hun eigen zin doen, kunnen God dan ook niet tevreden stellen. 9 Met u is het anders. U doet niet meer uw eigen zin, maar laat u leiden door de Geest, tenminste als de Geest van God in u woont. Als u de Geest van Christus niet hebt, hoort u niet bij Hem. 10 Als Christus in u woont, is uw lichaam weliswaar onderworpen aan de dood door de zonde, maar de Geest is uw leven, omdat God u als rechtvaardig beschouwt. 11 Als de Geest van God in u woont, heeft dat ook gevolgen voor uw lichaam. God heeft Jezus uit de dood opgewekt. Wel, doordat zijn Geest in u woont, zal Hij ook uw sterfelijke lichaam levend maken. 12 Dus, broeders en zusters, zijn wij aan onze eigen zin niets meer verplicht. Wij hoeven er niet aan toe te geven. 13 Als u zich door uw eigen zin laat leiden, zult u sterven. Maar als u zich laat leiden door de Heilige Geest en uw eigen zin prijsgeeft, zult u leven. 14 Want allen die door de Geest van God geleid worden, zijn kinderen van God. 15 Wij hoeven dus geen slaven van de angst meer te zijn. Nee, God heeft ons een andere geest gegeven. Wij zijn door Hem aangenomen als kinderen. En doordat zijn Geest in ons woont, roepen wij: ‘Abba! Vader!’ 16 Want in ons diepste wezen overtuigt Gods Geest ons ervan dat wij kinderen van God zijn. 17 En als wij Gods kinderen zijn, krijgen wij ook wat ons, als zijn kinderen, toekomt. Wat God aan zijn Zoon Jezus Christus geeft, zal Hij ook ons geven. Als wij hetzelfde lijden doormaken als Hij, zullen wij ook dezelfde heerlijkheid krijgen als Hij. 18 Ik weet zeker dat wat voor lijden wij hier ook doormaken, het in het niet valt bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien. 19 De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. 

In dit stuk wordt zoveel duidelijkheid gegeven over het gewoon maar doen waar je je goed bij voelt, of je leven afstemmen op de Heilige Geest. En vooral dat het zeker niet hetzelfde is. Mensen verwarren het nogal eens met elkaar. "Doen waar je je goed bij voelt", "Doen wat je hart je ingeeft", "Je gevoel volgen". Dat is allemaal het 'doen van je eigen zin'.  En er wordt niet veroordeeld, maar het doen van je eigen zin leidt tot de dood. (vers 6) 


Want al ben ik mij van geen kwaad bewust, de enige die mij kan beoordelen, is de Here. Sta dus niet met uw oordeel klaar. Laat dat rusten tot de Here komt. Hij zal alles wat zich in de duisternis afspeelt, aan het licht brengen, en Hij zal laten zien wat er in ieders hart omgaat. Dan zal Hij iedereen de eer geven die hem toekomt.
(1 Korinthiërs 4:4-5) 

Ook hierin wordt nog weer eens aangegeven dat wij niet hoeven te oordelen. Die eer is aan God om te oordelen. Oordeelt God?  Jazeker, Hij zal iedereen de eer geven die hem toekomt. Dat betekend dus dat niet iedereen dezelfde eer krijgt. Ieder mens wordt dus anders beoordeelt. 

Zo zijn er vele teksten aan te halen in de bijbel, waarin blijkt dat er geoordeeld wordt. Het leven naar de vlees wordt niet getolereerd.  En doen wat je leuk vind, of wat je hart je ingeeft, is leven naar het vlees. Ik kan er niets anders van maken.


Ben ik perfect? Nee
Volg ik de volledige instructies uit de Bijbel? Nee
Verdien ik het dus om het eeuwige leven in de Hemel te ontvangen? Nee

Het  is door genade gegeven door Jezus Christus die voor mij en door mij veroordeelt is voor mijn zonden en daarvoor de prijs betaald heeft aan het kruis. 

Is dat een vrijbrief om dan maar lekker mijn eigen leven te gaan leiden? Dat lijkt mij niet. Het lijkt mij juist een extra motivatie om te leven naar tevredenheid van de Vader die ons gemaakt heeft, en tot eer van de Zoon die Zijn leven voor ons gegeven heeft.
Amen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...