zaterdag 23 augustus 2014

Leven na de dood?

De dood als einde?

Graag had ik hier een plaatje van een engel geplaatst. Helaas lijken alle plaatjes in gebruik te zijn door sites die het paranormale aanhangen. Engelenkaarten, waarzeggers enzovoorts. Daarbij kloppen de afbeeldingen ook nog niet. Cherubs hebben vleugels, engelen niet. Maar dat is een ander verhaal.

De reden waarom ik over engelen begin, is het gedeelte in Marcus 12. Het gaat dan om de verzen 24 tot en met 27. Hier aan vooraf gaat de vraag van enkele Sadduceeën, over een getrouwd stel waarvan de man overlijd voordat er een mannelijke nazaat geboren was.. Gebruikelijk was dat dan de broer van de man (indien die er was) met de weduwe trouwde om op die manier toch voor nageslacht te zorgen. In het voorbeeld waren er zelfs zeven broers. Alle zeven trouwden ze met de weduwe, en steeds overleed de man. De vraag die gesteld werd is dan de volgende: Als alle broers met haar getrouwd zijn geweest en allen zijn gestorven, en als laatste overlijd ook de vrouw, wie is dan haar man als ze weer levend worden? Het antwoord van Jezus is het volgende:
"24 Jezus antwoordde: ‘Weet u wat uw probleem is? U kent noch de boeken van Mozes noch de kracht van God. 25 Want als de mensen uit de dood opstaan, is er geen sprake meer van trouwen. Dan zijn zij als engelen in de hemel. 26 En dat de doden weer levend worden, staat duidelijk in de boeken van Mozes. Of hebt u die niet goed gelezen? Mozes kwam immers bij de brandende braamstruik en hoorde God zeggen: “Ik ben de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob.” Dat zou God niet hebben gezegd als deze mannen na hun dood niet weer levend waren geworden. 27 Hij is een God van levenden en niet van doden. Uw mening is dus helemaal fout."

Jezus beantwoord hier een zeer belangrijke levensvraag. 

* Er is leven na de dood.
Tenminste, we hebben kans op leven na de dood. (Mat. 7:21) Maar wat betekend het nog meer dat Jezus hier aangeeft dat de doden inderdaad weer tot leven komen? Waarschijnlijk dat alles wat met de weg naar het Koninkrijk van God te maken heeft toch van belang is. 

*Hoe kom je daarvoor in aanmerking?
Jezus is voor onze zonden gestorven, en we leven uit genade. Toch wordt er van ons ook enige overtuiging verwacht. Vers 28b-30: ‘Wat is het belangrijkste gebod?’ 29 Jezus antwoordde: ‘Dat is: “Luister Israël, de Here is onze God, de Here is één. 30 Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht.”

Is dat makkelijk? Ga maar eens na wie je echt met heel je hart lief hebt. Niemand denk ik. En dan moet je nog met heel je ziel, verstand én al je kracht van God houden. Een onmogelijke taak. En juist hierbij kan Jezus je helpen. 

De dood is geen einde. Dit leven is een voorbereiding op het leven na de dood. Een toets zeg maar. En ook al kunnen we niet allemaal met een tien met griffel slagen, toch kunnen we ons best doen door goed te studeren. Als we studeren, dan hebben we altijd kans om met een mager zesje ook door te gaan. Aan Jezus zal het niet liggen, Hij heeft de obstakels alvast voor ons verwijderd.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...