zondag 14 september 2014

De Hoeksteen

Fundament


1 Petrus 2:7-8

7 Voor u die op Hem vertrouwt, is Hij kostbaar. Voor mensen die niets van Hem willen weten, geldt wat in de Boeken staat: ‘De steen die door de bouwers was afgekeurd, is juist tot de hoeksteen geworden.’ 8 Zo is Christus niet alleen de onmisbare hoeksteen geworden, Hij is ook de steen waarover men struikelt en waaraan men zich stoot. Dat laatste geldt alleen voor de mensen die niet naar Hem willen luisteren, die weigeren Hem te gehoorzamen. Het ligt dus voor de hand dat zij zullen struikelen.
hoeksteen

Ook eerder lezen we dit al in de bijbel:

22 De steen die door de bouwers was afgekeurd, is juist de hoeksteen geworden.

(psalm 118:22)


Maar wat is nu eigenlijk een hoeksteen? Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Op het plaatje hiernaast zie je een hoeksteen afgebeeld. Je ziet het vaak bij bogen, de middelste steen die ervoor zorgt dat de boog niet instort. Op die plek zie je vaak een afbeelding van iemand staan. Daarmee wilde men zeggen dat die persoon te vertrouwen was, en zeer belangrijk was voor de mensen. Bouwtechnisch gezien wil je op die sleutelplaats geen zwakke steen neerleggen. Het moet een stevige steen zijn die de last wel kan dragen.

Door de bijbel heen wordt het geloof vaak vergeleken met een huis. De gelovigen worden vergeleken met 'levende stenen'. Jezus wordt vergeleken met 'de hoeksteen'. Men hoort een huis te bouwen op 'vaste grond' en niet op los zand. Zo staat de bijbel doordrenkt met vergelijkingen naar het bouwen van een huis.

Jezus wordt dus vergeleken met een hoeksteen. Zoals eerder gezegd, is dat de steen die bijvoorbeeld dus een boog bij elkaar houd. Als je die steen weg haalt, dan stort het geheel in. Aan de andere kant is Jezus als een steen die voor anderen in de weg ligt. Een steen waar je je teen tegen stoot en vervelend is. Een steen waar tegenaan getrapt wordt, van de ene plek naar de andere plek gegooid wordt en ook daar weer hinderlijk in de weg ligt. Deze mensen zullen steeds opnieuw deze hinderlijke steen tegen blijven komen. Hun hele leven lang. Is Jezus echter de hoeksteen van je leven, dan zal Hij als belangrijkste steen en fundament de basis van je bestaan zijn.




2 opmerkingen:

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...