zondag 17 juli 2016

Angst?


Na alles wat er tegenwoordig in de wereld gebeurt, kun je je afvragen, wat moet ik nu toch doen?
Moet ik bang zijn? Plaatsen mijden? Of kan ik nog iets anders doen? Gewoon doorgaan?

Kom eerst allemaal eens even tot rust. Voor mij werkt de natuur daar altijd goed voor. Ga eens onder een grote boom zitten, beschut van zon, regen en/of wind.  Als je dan alles in je opneemt en nadenkt over het leven, dan komt bij mij de gedachte op dat dit leven een tijdelijke tussenstop is. In de tijd die we op deze aarde hebben zijn we allemaal studenten van het leven. We leren allemaal, elke dag, iedere dag, tot onze laatste dag. En op die laatste dag weet ik dat alle pijn en verdriet op deze aarde achter gelaten wordt. Ik neem het niet mee naar waar ik naartoe ga na dit leven. En dat is eeuwig. De pijn die we hier lijden is tijdelijk, hoe moeilijk en pijnlijk soms ook, het gaat voorbij. Soms moeten we inderdaad door moeilijke tijden heen. Toch moeten wij ons daar niet door laten ontmoedigen.

25 Ik geef u deze raad: maak u geen zorgen over eten, drinken en kleren. Uw leven is belangrijker dan het voedsel! En uw lichaam is belangrijker dan kleding! 26 Let eens op de vogels. Die maken zich geen zorgen over wat zij moeten eten. Zij hoeven niet te zaaien of te oogsten of te bewaren, want God geeft hun wat zij nodig hebben. U bent voor Hem toch meer waard dan de vogels! 27 Al die zorgen maken uw leven geen dag langer. 28 Waarom zou u zich zorgen maken over kleding? Kijk eens naar de bloemen in het veld. Die staan daar te bloeien zonder zich druk te maken. 29 En toch zag koning Salomo, met al zijn pracht en praal, er niet zo mooi uit als zij. 30 Als God zo goed zorgt voor de bloemen, die vandaag in het veld staan en morgen weg zijn, zal Hij dan niet nog veel beter voor u zorgen? Wat hebt u toch weinig vertrouwen in Hem! 31 Maak u dus geen zorgen over wat u zult eten of aantrekken. 32 Met dat soort dingen vullen de ongelovigen hun leven. Uw hemelse Vader weet heel goed wat u allemaal nodig hebt. 33 Geef het Koninkrijk van God en het doen van zijn wil de hoogste plaats in uw leven. Al het andere zal u dan geschonken worden. 34 Maak u geen zorgen voor de dag van morgen. Ook morgen zal God u weer geven wat u nodig hebt. Elke dag heeft al genoeg aan zijn eigen problemen.’
(Mattheüs 6:25-34)

God de Vader zorgt voor Zijn kinderen. Wij hoeven ons geen zorgen te maken over ons eten, drinken, kleding enzovoorts. Als wij geloven en vertrouwen dan wordt er voor ons gezorgd. Zeker als we altijd goed zijn voor anderen. "Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen." (Filippenzen 4:5) Benadruk al het goede in de wereld en in je eigen omgeving. Er wordt al teveel aandacht aan de verkeerde zaken gegeven. Hou je bezig met al het positieve en je gaat zelf de wereld ook een stuk positiever zien. Je gaat positiever reageren en daarmee maak je ook je omgeving positiever. Ja, met ons gedrag beïnvloeden we andere mensen. Wees dus vrolijk, blij en vol vertrouwen. En dit alles is mogelijke als je de Heilige Geest Zijn werk laat doen in je leven. Stel je hart voor Hem open en zie wat er gaat gebeuren. Een heel nieuw leven wordt je deel. Pijn en verdriet worden van tijdelijke aard.

Wees als een zon die helder aan de hemel staat te stralen. Wees een licht in deze wereld van donkere momenten, van hevige onweersbuien. De veiligste manier om in een open veld, een veld waar je kwetsbaar bent, is gehurkt op je tenen te gaan zitten. Dat lijkt veel op knielen. Kniel eens neer, buig je hoofd en bid voor de Heilige Geest. Het is een veilige positie die je de overwinning geeft. Of zoals de Statenvertaling zo mooi zegt in Romeinen 8:1"Zo is er dan nu geen verdoemenis voor degenen, die in Christus Jezus zijn, die niet naar het vlees wandelen, maar naar den geest." Kortom, als je geen waarde hecht aan alles wat de aarde je kan geven, wat de wereld voor je in petto heeft, maar streeft naar een goed gezond geestelijk leven, dan is er niemand die je wat kan doen. Je kunt immers niets verliezen?

Laat ons dan door onze knieën te buigen, boven al het andere uitstijgen. Mijn God en Vader is geprezen voor Zijn wijsheid en Zijn liefde voor mij, maar ook Zijn liefde voor jou.Romeinen 8:1-10 (Bijbel in gewone taal)
1 Maar als je bij Jezus Christus hoort, word je niet meer veroordeeld. Want dan leef je op de manier die de Geest wil, en niet meer op de manier die je 'ik' wil. 2 Want doordat jullie bij Hem horen, heeft 'de wet van de Geest' die levend maakt, jullie vrijgemaakt van 'de wet van het kwaad' die doodt. 3 De wet [ van Mozes ] kon de vriendschap tussen God en de mensen niet herstellen. Dat was onmogelijk doordat de mensen de wet niet kúnnen gehoorzamen. Ze kunnen niet gehoorzamen, doordat het kwaad ín hen zit. Maar God kon de vriendschap wél herstellen. Daarvoor stuurde Hij zijn eigen Zoon. Zijn Zoon werd precies zo'n mens als wij zijn. Namelijk een mens van vlees en bloed die door het kwaad verleid kan worden. Zo is door een mens het kwaad overwonnen [ doordat Jezus altijd gehoorzaam was aan God ]. 4 Nu kunnen we helemaal doen wat de wet van ons vraagt. Want wij leven niet meer op de manier die ons oude 'ik' wil, maar op de manier die de Geest wil.
5 De mensen die zich door hun 'ik' laten leiden, doen wat ze zelf willen. Maar de mensen die zich door de Geest laten leiden, leven op de manier die de Geest wil. 6 De mensen die zich door hun 'ik' laten leiden, komen uiteindelijk uit bij de dood. Maar de mensen die zich door de Geest laten leiden, krijgen leven en vrede. 7 Mensen die zich door hun 'ik' laten leiden, doen precies het tegenovergestelde van wat God wil. Ze gedragen zich als vijanden van God. Want ze gehoorzamen niet aan de wet van God. Dat kunnen ze ook niet. 8 Daarom geniet God niet van zulke mensen. 9 Maar jullie laten je niet langer leiden door jullie 'ik,' maar door de Geest. Tenminste, als de Geest van God in jullie woont. Als de Geest van Christus niet in je woont, ben je niet van God.
10 Als Christus in je woont, zal je lichaam nog wel sterven doordat het in de macht van het kwaad is. Maar je geest ontvangt leven, doordat God je heeft vrijgesproken van alle schuld.1 opmerking:

  1. Heel mooi Harry. Goed om de basis in Christus te hebben. Dan blijf je staande.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...