zaterdag 9 juli 2016

Zijn mensen wel zo slim?Wat zijn wij mensen trots op onze wijsheden en wetenschap. We kunnen bijna alles toch? Dan vraag ik me toch af waarom het op de aarde dan weer steeds slechter gaat. Hoe knapper en wijzer wij (denken te) worden, hoe meer narigheid in de wereld lijkt het wel. We ontdekken, ontwikkelen en implementeren de aarde kapot. En het stomme is dat het niet de eerste keer is. Als de mens al zo slim is, dan leert het verdraaid weinig van het verleden. Je moet het verleden dan wel geloven natuurlijk.

Ook in de tijd van de bijbel lezen we namelijk al bezorgdheid hierover. Jeremia heeft het over oorlogen, rampen die elkaar snel opvolgen en waarschijnlijk ook over aardbevingen. Een bemoedigend einde van dit verhaal? Niet echt. Jeremia schrijft: "Ik zag de aarde, zij was woest en doods". Dezelfde omschrijving wordt in Genesis gebruikt om de aarde te beschrijven nog voordat er ook maar iets door God gemaakt was. Dat is dus wel héél woest en doods. En in de hemel was geen licht. Terug naar een donkere en kille aarde. En waarom?  "Zij zijn wel wijs, maar in het kwaad, tot een goede daad zijn zij niet in staat". Puur door ons mensen zelf dus.

En ook in deze tijd gaan we weer snel die kant op. Door de aandacht op andere dingen te richten hoopt men dat het niet gezien wordt. Kijk maar om je heen. Er gaat spreekwoordelijk steeds meer licht uit. En dat allemaal door onszelf. We zijn dus niet slim genoeg om niet steeds dezelfde fout te maken. Keer op keer komen we het tegen in de geschiedenis. Ook wordt er elke keer wel gewaarschuwd en elke keer wordt het genegeerd.

Mensen, als jullie licht willen, wees dan een kaarsje en geen vlammen dover!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Aanbevolen post

Elke dag sterven we.

De bijbel staat vol met geweldige teksten. Teksten voor bemoediging, voor troost, hoop, of gewoon om je geluk te delen. Maar de bijbel beva...